Pakisztáni miniszterelnök: nem létezik radikális iszlám

A pakisztáni miniszterelnök az ENSZ-közgyűlésen mondott beszédében azt is kijelentette, hogy India úgy viselkedik, mint a náci Németország. 

Az elmúlt hetekben elmérgesedett India és Pakisztán viszonya a Kasmír régió körüli viták miatt. A mostani feszültség oka, hogy augusztus elején India felfüggesztette a nagyrészt muszlimok lakta Kasmír állam autonómiáját. Az indiai fennhatóságú területeken elvágták a telekommunikációs vonalakat, és kijárási tilalmat vezettek be. A döntés után Kasmír pakisztáni oldalán hatalmas tüntetések törtek ki és kommunikációs kardozás is megindult a két ország között.

A pakisztáni krikettsztárból miniszterelnökké vált Imran Khan tovább szította a feszültséget, mikor pénteken felszólalt az ENSZ-közgyűlés előtt. A politikus ötven perces beszédet tartott, amelyben többek között ostorozta India Kasmírral kapcsolatos intézkedéseit, valamint felháborodva ecsetelte a világszerte növekedő muszlim-ellenességet — számolt be a Breitbart.

Khan szerint a kasmíri kijárási tilalom csak további tüntetéseket fog serkenteni, amelyek aztán az indiai hadsereg erőszakossága miatt „vérfürdőkké” válhatnak.

Khan szerint Modi indiai miniszterelnököt és hindu nacionalista pártját Hitler és Mussolini ihlette. Szerinte az indiai kormánypárt támogatja az etnikai tisztogatást.

A pakisztáni miniszterelnök beszédében azt is kijelentette, hogy nem létezik olyan, hogy radikális iszlám, mert ezt csak azok találták ki, akik egyenlőséget tesznek az iszlám és a terrorizmus közé.

Szerinte a világot nem az iszlám fenyegeti, hanem az „iszlamofóbia,” amelyet „a szeptember 11-i terrortámadások erősítettek fel.”

„Az emberiségnek együtt kell élnie, ezért meg kell, hogy értsük egymást. De az iszlamofóbia megosztja a világot. Egyes országokban arra kérik a muszlim nőket, hogy vegyék le a fejkendőjüket. Egyes országokban a ruhájukat is levehetik a nők, de a fejkendőt — azt ne vegyék föl”

— dühöngött Khan.

India visszavonja Kasmír különleges alkotmányos státuszát

Vannak, akik máris az indiai demokrácia fekete napjának nevezik a mostani bejelentés időpontját.