India visszavonja Kasmír különleges alkotmányos státuszát

Vannak, akik máris az indiai demokrácia fekete napjának nevezik a mostani bejelentés időpontját.

Amit Sah indiai belügyminiszter a tévében is közvetített parlamenti beszédében hétfőn közölte, hogy visszavonják az indiai szövetségi alkotmány 370. cikkét, amely különleges státusszal ruházza fel Dzsammu és Kasmírt. A szövetségi államot „újjászervezik” — fogalmazott a tárcavezető az MTI szerint.

Az alkotmány szóban forgó cikkének értelmében az egyetlen, muzulmán többségű indiai szövetségi tagállamnak saját alkotmánya és nemzeti zászlaja van, hozhat törvényeket, és nagy fokú önállóságot élvez, kivéve a külügyek intézését, a védelmi politikát és a tájékoztatást. Minden szövetségi törvényt — kivéve az említett területeket érintő jogszabályokat — meg kellett szavaztatni a helyi parlamenttel is.

Sah arról is szólt, hogy az alkotmány többi része érvényes lesz Dzsammu és Kasmírra, de megszűnik az a joga, hogy önállóan törvényeket hozzon.

Narendra Modi miniszterelnök pártjának, az Indiai Néppártnak (BJP) szövetségeseivel együtt kényelmes többsége van a parlament alsóházában, a Lok Szabhában az alkotmány módosításához, így nem kétséges a döntés további sorsa.

Új-Delhi elképzelése szerint a lépés értelmében Dzsammu és Kasmír elveszíti szövetségi tagállami státusát és kisebb hatáskörrel rendelkező szövetségi területté válik. További változások is várhatók Dzsammu és Kasmír státusában és államigazgatásában, de törvényhozó szerve megmarad.

Visszavonják például azt a tilalmat, amely az államon kívüliek ingatlanvásárlására vonatkozott, és ezzel lehetővé válik, hogy India más részéből érkezők telepedjenek le vagy befektessenek ott.

A BJP szerint a különleges státusból fakadó jogok megvonására azért van szükség, hogy a terület teljesen integrálódni tudjon Indiába. Elemzők azonban arra figyelmeztetnek, hogy ez politikai és jogi csatározások hullámát indítja el Indiában, nyugtalansághoz vezethet Dzsammu és Kasmírban, és tovább feszítheti majd a viszonyt Iszlámábád és Új-Delhi között.

Mehbuba Mufti, a tagállam korábbi fő minisztere az indiai demokrácia fekete napjának nevezte a mostani bejelentés napját, és arra figyelmeztetett, hogy a döntésnek katasztrofális következményei lesznek az egész szubkontinensre nézve.

A vitatott hovatartozású himalájai Kasmíron három ország, India, Pakisztán és — kisebb részben — Kína osztozik. India és Pakisztán 1947-es függetlenné válása után háború robbant ki Kasmír birtoklásáért, ez még 1948-ban is tartott. A felek végül tűzszünetben állapodtak meg. Új-Delhi akkor azt ígérte, hogy az ellenőrzése alatt álló területen az ENSZ által felügyelt népszavazást tart Kasmír önrendelkezési jogáról, de ez nem történt meg.

A 1980-as évek végén heves szeparatista fegyveres mozgalom bontakozott ki a területen. Új-Delhi többször is azzal vádolta Iszlámábádot, hogy támogatja a Kasmír indiai, zömében muszlimok lakta részén — hivatalos nevén Dzsammu és Kasmír államban — tevékenykedő fegyveres szakadár csoportokat, amelyek több merényletet is elkövettek a térségben. Iszlámábád elutasítja az erről szóló vádakat. Az indiai uralom ellen, a Pakisztánnal való egyesülésért vívott fegyveres küzdelmekben mintegy 45 ezer ember halt meg.

Mindeközben India és Izrael a napokban ünnepelte a két állam között fennálló diplomáciai kapcsolatokat — emlékeztet a The Jerusalem Post írásában, amely szerint #FriendshipDay2019 címszóval ellátott bejegyzések jelentek meg a közösségi médiában is.

Izrael elsőként a Twitteren ünnepelte az országok közötti együttműködést, amire válaszul Narendra Modi indiai miniszterelnök héberül írt köszöntést. A baráti üzenetet Benjamin Netanjahu az oldalán köszönte meg vasárnap.

Benjamin Netanyahu on Twitter: „Thank you, my friend, Indian PM @narendramodi. I could not agree with you more. The deep connection between Israel and India is rooted in the strong friendships between Israelis and Indians. We cooperate in so many areas. I know our ties will only strengthen in the future! 🇮🇱🇮🇳 pic.twitter.com/uXwFsQXoPB / Twitter”

Thank you, my friend, Indian PM @narendramodi. I could not agree with you more. The deep connection between Israel and India is rooted in the strong friendships between Israelis and Indians. We cooperate in so many areas. I know our ties will only strengthen in the future! 🇮🇱🇮🇳 pic.twitter.com/uXwFsQXoPB