Az afgán légierő első női pilótája: „Ne higgyetek a nők jogairól szóló tálib propagandának”

Afganisztán történetének első női légierő-pilótája szerdán a Fox & Friends című műsorban szólalt meg, hogy figyelmeztessen a tálibok „a nőknek ártanak a leginkább”.

„Sajnos a családom még mindig ott van. Amióta hallottam, mi történt Afganisztánban, nem tudok aludni, nem tudom összeszedni magam, annyira félek a biztonságukért. Persze nem csak rólam van szó”

– mondta Rahmani.

A 29 éves Rahmani elmondta, hogy „a családja és a szülei veszélyben vannak”. Rahmani szülei „a tálibok célkeresztjébe kerültek”, mivel egész karrierje során támogatták őt.

A pilóta 2015-ben szökött Afganisztánból az Egyesült Államokba, miután híressé vált azzal, hogy a tálibok 2001-es bukása óta ő volt az első női pilóta az afgán légierőnél. Hírnevét a tálibok megvetették, és elmondása szerint 2013 óta „halálos fenyegetéseket küldenek neki”.

Rahmani elmondta, hogy „nem hisz” a tálib vezetők azon állításainak, hogy tiszteletben tartják a nők jogait.

„A világ lesz a tálibok tanúja”.

– mondta.

Zabihullah Mudzsahid, a tálibok hivatalban lévő szóvivője kedden tartotta első sajtótájékoztatóját, amelyen kijelentette, hogy a szélsőséges csoport tiszteletben tartja a nők jogait – a saría törvények keretein belül. Azt is állította, hogy amnesztiát kínálnak azoknak az afgánoknak, akik az Egyesült Államok által támogatott kormánynak dolgoztak.

Mielőtt a 2001. szeptember 11. utáni amerikai invázió 2001-ben megdöntötte a tálib kormányt, a csoport súlyosan korlátozta a nők szabadságát, férfi kísérő nélkül az otthonukba zárta őket, és szigorú öltözködési szabályokat vezetett be.

Ezen a héten a tálibok arra bátorították a nőket, hogy térjenek vissza dolgozni, a lányokat pedig arra, hogy menjenek vissza az iskolába, ahol fejkendőket osztogatnak.

Rahmani az állampolgárság megszerzésén és a pilótaoktatói engedély megszerzésén dolgozik, és reméli, hogy csatlakozhat az amerikai hadsereghez.

„Ez egy háború a nők, és nem a férfiak ellen. … Annyira féltem a családom, nem akarom őket veszélybe sodorni azért, amit az országomért tettem”.

– mondta Rahmani.

A barbárok ébredése — jön a tálib rémuralom?

A nyugati médiára felkészült tálibok azt nyilatkozták az AP-nek, hogy nyitott és „befogadó iszlamista kormányt” alakítanak. Azonban mind az afgánok jelentős része, mind a távolból figyelő nemzetközi közösség attól tart, hogy újra létrejön az a tálib iszlamista emirátus, amelynek emléke még mindig kísérti azokat, akik átélték. Hajdú Tímea írása.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.