Az evangéliumi keresztények többsége szerint a zsidók még mindig Isten választott népe

Egy nemrégiben közzétett felmérés szerint az Egyesült Államokban az evangéliumi hívők 51%-a vallja, hogy a zsidók Isten választott népe.

A „The Jewish Connection: Evangelicals and Israel,” címmel végzett kutatás eredményeit a héten ismertették.

A mintegy 1000 evangéliumi protestáns amerikai megkérdezésével készült felmérésből a jelentés megállapította, hogy a válaszadók 51%-a úgy véli, hogy a zsidók még mindig Isten választott népe.

Ezzel szemben 19% bizonytalannak vallotta magát, 17% úgy vélte, hogy a keresztények váltották fel a zsidókat, mint választott népet, 10% szerint a zsidók soha nem voltak Isten választott népe, 2% pedig „egyéb” nézeteket vallott.

A kérdésnél jelentős generációs különbség mutatkozott: a 70 éves vagy annál idősebb válaszadók 59%-a mondta azt, hogy szerintük a zsidók még mindig a kiválasztott nép, míg a 40 éves vagy annál fiatalabbaknak csak 44%-a értett ezzel egyet.

A jelentés azt is megállapította, hogy az evangéliumi hívő válaszadók 20%-a „hűséges Izraelhez”, ami azt jelenti, hogy nemcsak hisznek abban, hogy a zsidók a kiválasztott nép, hanem „nagyon fontosnak tartják a támogatásukat”.

„Zsidó és izraeli szempontból az evangéliumi közösséget gyakran egy monolitikus csoportnak tekintik, amely egyszerre Izrael- és zsidóbarát”

– mondta Mark Dreistadt, az Infinity Concepts vezérigazgatója a The Christian Postnak.

„Tudtuk, hogy ez nem igaz, de fontosnak tartottuk, hogy a lehető legjobban számszerűsítsük a sokszínűséget. A teológiai nézeteket, a jótékonysági adományokat és a támogatási prioritásokat vizsgálva láthattuk, hogy a sokszínűség képe rajzolódik ki”.

Mike Pence mellett Németh Sándor is felkerült az Izrael keresztény barátait tartalmazó toplistára

Az Israel Allies Foundation top 50-es listáján helyet kapnak amerikai politikusok, dél-amerikai, ázsiai és afrikai keresztény vezetők, a 13-ik helyen Németh Sándor a Hit Gyülekezete vezető lelkésze áll. 

Dreistadt azt is elmondta a CP-nek, hogy érdekesnek találta a kérdéssel kapcsolatban „azon emberek számát, akiknek nincs konkrét nézőpontjuk”, és hozzátette, hogy szerinte ez egy „fontos lehetőséget jelent a zsidó-keresztény kapcsolatok és együttműködés tekintetében a tudatosság, az oktatás és az elkötelezettség növelésére”.

„Az a meglátásom, hogy a protestáns evangéliumiak minden eddiginél jobban támogatják a zsidó közösséget – és a zsidó közösség is támogatja az evangéliumi közösséget”

– folytatta.

„Ez egy olyan tendencia, amely személy szerint remélem, hogy folytatódni fog, ahogy a két közösség megtanulja megérteni, bízni és értékelni egymást. A felmérésben meghatározott viszonyítási pontok miatt az elkövetkező években objektíven tudjuk majd mérni az előrehaladást”.

A Christians United for Israel nevű csoportnak volt néhány problémája a jelentéssel, és szerdán e-mailben küldtek egy nyilatkozatot a CP-nek, amelyben azt mondták, hogy az eredmények „némileg szenzációhajhászok”.

Azokat a válaszadókat, akik az Izrael és a zsidók iránti érdeklődést magasra helyezték az 5 pontos skálán, megkérték, hogy több kérdést rangsoroljanak a prioritásuk szerint. Ezek közé tartoztak olyanok mint a „A holokauszt túlélőinek támogatása”, „A rászoruló egyének és családok segítése Izraelben”, „Izrael-párti politikusok támogatása az Egyesült Államokban”, „Az Izraelen kívüli zsidók hazatérésének segítése Izraelbe,” „A kereszténység zsidó gyökereinek megismerése”, „Az orvosi szolgáltatások és az elsősegélynyújtók támogatása Izraelben”, „A bibliai helyszínek megőrzésének vagy feltárásának segítése” és „A Messiás hívő zsidók és vállalkozások támogatása Izraelben”.

A válaszadók 27%-a a „rászoruló egyének és családok segítését Izraelben” jelölte meg a legmagasabb prioritásként, míg 16%-uk a „kereszténység zsidó gyökereinek megismerését” jelölte meg elsődleges prioritásként, a többi válaszlehetőség 7% és 11%-a között mozgott.

Csökken Izrael támogatottsága a fiatal amerikai evangéliumi keresztények körében

2018 óta 75%-ról 33%-ra esett vissza Izrael támogatottsága; a 18-29 éves evangélikusok közel fele azt mondja, hogy támogatja a palesztin állam létrehozását, Bidenre szavazott Trump helyett.

Ron Sellers, a Grey Matter Research elnöke a CP-nek elmondta, hogy szerinte a felmérés azt mutatja, hogy sok evangéliumi hívő az Egyesült Államokban inkább nem politikai módon szeretné segíteni Izraelt és a zsidó népet.

„Annyira sok mindenről, ami Izraellel kapcsolatos, politikai nézőpontból tudósítanak, hogy könnyű elkezdeni a témát elsősorban politikai szemszögből szemlélni”

– mondta Sellers.

„De az amerikai evangéliumi protestánsok túlnyomó többségének más prioritásai vannak Izrael és a zsidó nép megsegítésében, minthogy csak Izrael-párti politikusokat támogasson az USA-ban. Ez egy nagyszerű emlékeztető arra, hogy bármi is történjen a politikában, az evangéliumiak számára Izrael sokkal több, mint egy politikai téma.”

A CUFI pontosan ezt a módszertant kifogásolta, miszerint a „közvélemény-kutatók azt kérték a válaszadóktól, hogy válasszanak egy legfőbb prioritást Izrael támogatásával összefüggésben”.

„Csak azért, mert valaki egy elemet kiválaszt elsődleges prioritásként, nem jelenti azt, hogy figyelmen kívül hagyja Izrael támogatásának minden más módját”

– érvelt a szervezet.

Biblia vagy tradíció: miért támogatják Izraelt az evangéliumi keresztények?

Izrael egyik legnagyobb támogatója az evangéliumi kereszténység, de az egyház antiszemita múltja a mai napig kísért. Hajdú Tímea írása.