Csökken Izrael támogatottsága a fiatal amerikai evangéliumi keresztények körében

Egy új felmérés szerint az Egyesült Államokban egyre nagyobb a szakadék a fiatal evangéliumi keresztények és az idősebbek között, különösen az izraeli-palesztin konfliktusról alkotott véleményükben, ami azt jelzi, hogy Izrael támogatottsága jelentősen csökkenhet az elkövetkező években — írja a Times of Israel.

Bár a vallási csoport sokáig Izrael támogatásának bástyája volt az Egyesült Államokban, a Barna Group által készített felmérés, amelyet az UNCP – Észak-Karolinai Egyetem pembroke-i kutatói rendeltek meg, a zsidó állam támogatásának erőteljes csökkenését jelzi, és aggodalomra ad okot, hogy Izrael a jövőben elveszíthet egy kulcsfontosságú szövetségest – mondták a szerzők a The Times of Israel-nek hétfőn.

A közvélemény-kutatást egy hamarosan megjelenő, a témával foglalkozó könyvükhöz kapcsolódó felmérés részeként rendelték meg.

Egy több mint 700, 18 és 29 év közötti evangéliumi keresztény körében március és április között végzett felmérés során a válaszadókat arról kérdezték, hogy hová helyezik támogatásukat az „izraeli-palesztin vitában”.

Mindössze 33,6 százalék mondta, hogy Izrael mellé, 24,3 százalék a palesztinok oldalára, 42,2 százalék pedig egyik felet sem preferálja.

Ez jelentős elmozdulást jelentett 2018-hoz képest, amikor az UNCP-nek ugyanezen professzorai, Motti Inbari és Kirill Bumin által fiatal evangélikusok körében végzett felmérés szerint a válaszadók 75 százaléka Izrael mellé állt a palesztinokkal szemben, míg 22 százalékuk inkább nem foglalt állást a vitában. Mindössze 2,8% fejezte ki valamilyen fokú támogatását a palesztinok irányába.

A megkérdezettek közel 45%-a támogatja egy palesztin állam létrehozását Izrael mellett, 35,1% semlegesnek vallotta magát a kérdésben, és mindössze 20,5% ellenzi a palesztin államiság gondolatát

– derül ki a 2021-es felmérésből, amelynek eredményeit megosztották a The Times of Israel című izraeli napilappal. 2018-ban a kérdés a témában némileg más volt, de akkor a válaszadók 29 százaléka mondta azt, hogy ellenzi Izrael területi engedményeit a palesztinokkal kötött béke érdekében.

Több mint 22 százalék válaszolt úgy, hogy Izrael nem bánik tisztességesen a palesztinokkal, 35,7 százalék semleges volt a kérdésben, míg a többség (41,5 százalék) azt válaszolta, hogy Izrael tisztességesen bánik a palesztinokkal – derült ki a legfrissebb felmérésből.

Az UNCP fiatal evangéliumi keresztények körében végzett online felmérésének hibahatára 3,7 százalékpont volt, 95%-os megbízhatósági szint mellett.

Inbari és Bumin megállapításaikat kontextusba helyezve nyilatkozatukban megjegyezték, hogy az evangéliumi keresztények történelmileg támogatták Izraelt a végidők teológiája alapján, amely Izrael állam létrehozását keresztény megváltó második eljövetelével kapcsolja össze.

A tanárok ezért úgy döntöttek, hogy megkérdezik a fiatal evangélikusokat, hogy az Izraellel kapcsolatos nézeteik a vallási meggyőződésükön alapulnak-e.

Figyelemre méltó, hogy

a válaszadók több mint 44%-a azt mondta, hogy vallási meggyőződése nem befolyásolja az izraeli-palesztin konfliktus megítélését. Több mint 38% mondta, hogy vallási meggyőződésük miatt kedvezőbben ítélik meg Izraelt, és 17,4% mondta, hogy vallási meggyőződésük miatt inkább a palesztinokat támogatják.

Jeruzsálem kérdését illetően a válaszadók mindössze 28,4%-a mondta azt, hogy Kelet-Jeruzsálemnek egy jövőbeli palesztin állam fővárosának kellene lennie, míg 71,6%-uk szerint a város egészének örökre Izrael fővárosának kellene maradnia.

Az evangéliumi keresztények nyomása kulcsfontosságú volt abban, hogy Donald Trump, korábbi amerikai elnök elismerje Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és az amerikai nagykövetséget a városba helyezze át.

A fiatalabb és idősebb evangéliumi keresztények közötti eltérés magyarázatára a válaszadók 34%-a azt mondta, hogy ez a „generációs különbséggel” függ össze, 22,5% szerint a fiatalabb evangéliumi keresztények kevésbé tájékozottak a konfliktusról, mint az idősebb generációk, 29,8% pedig azt mondta, hogy nem tudja.

A válaszadók közel fele elismerte, hogy nagyon korlátozottan vagy egyáltalán nem ismeri az izraeli-palesztin konfliktust.

Bár Izraelt gyakran tartják az evangéliumi keresztény szavazók egyik legfontosabb kérdésének, a fiatal válaszadók 65%-a azt mondta, hogy ritkán vagy soha nem hall a zsidó állam támogatásának fontosságáról, és mindössze 12% mondta, hogy minden héten hall erről.

A felmérést két héttel azután hozták nyilvánosságra, hogy Ron Dermer, Izrael korábbi amerikai nagykövete azt javasolta, hogy Izraelnek az evangéliumi keresztények „szenvedélyes és egyértelmű” támogatását kellene előnyben részesítenie az amerikai zsidókkal szemben, akik szerinte „aránytalanul nagy arányban vannak a kritikusaink között”.

„Az embereknek meg kell érteniük, hogy Izrael támogatásának gerincét az Egyesült Államokban az evangéliumi keresztények adják. Ez igaz a számok miatt, és azért is, mert szenvedélyesen és egyértelműen támogatják Izraelt” – mondta Dermer egy színpadi interjúban egy konferencián, amelyet a Makor Rishon, az izraeli jobboldali nemzeti vallási közösséghez kötődő hírportál szervezett.

„Az [amerikaiak] körülbelül 25%-a – egyesek szerint több – evangéliumi keresztény. Az amerikaiaknak kevesebb, mint két százaléka zsidó” – mondta. „Tehát ha csak a számokat nézzük, akkor sokkal több időt kellene fordítanunk az evangéliumi keresztények felkeresésére, mint a zsidókéra”.

Kiemelte az evangéliumi keresztények Izrael iránti „szenvedélyét és támogatását” azt állítva, hogy sokuk számára Izrael az egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb kérdés, és szembe állította a vallási csoportot az amerikai zsidókkal, akik szerinte más kérdésekben szavaznak.

Az UNCP felmérésének eredményei azonban merőben más érzéseket mutattak a fiatal evangélikusok körében.

A The Times of Israel izraeli lap hasábjain folytatott beszélgetésében Inbari arra biztatta az izraeli kormányt, hogy figyeljen oda az evangéliumi keresztények körében változó véleményekre, mivel „ez nem egy egységes mozgalom, amely azonos állásponton van. Vegyes vélemények vannak Izraellel kapcsolatban”.

„Nyilvánvalóvá vált, hogy Izraelnek PR-problémája van a fiatalabb amerikaiakkal. Ezt látjuk az evangéliumi keresztényeknél éppúgy, mint az amerikai zsidóknál és más csoportoknál” – tette hozzá.

Mérsékeltebbek, nem Trump-rajongók

Az UNCP oktatói a fiatal evangéliumi keresztények véleményét szélesebb körben is megkérdezték.

Tanulmányuk szerint a megkérdezettek 46 százaléka szavazott Joe Bidenre a 2020-as elnökválasztáson, míg Trumpra csak 26 százalékuk.

Emellett 20% mondta azt, hogy egyáltalán nem szavazott, 48,5% pedig azt, hogy demokrata párti vagy a Demokrata Párt felé hajlik. Nagyjából 40% mondta azt, hogy a Republikánus Párthoz tartozik, vagy ahhoz hajlik.

A felmérés szerint a fiatal evangéliumi keresztények nagyobb valószínűséggel tartják magukat centristának vagy mérsékeltnek (37,5%), mint konzervatívnak (31%) vagy liberálisnak (31,5%).

Az Associated Press VoteCast felmérése a választások után azt mutatta, hogy az összes fehér evangéliumi keresztény szavazó 81%-a támogatta Trumpot, míg Bidenre 18% szavazott.

Az UNCP 2021-es felmérése szerint a republikánus és republikánus érzelmű válaszadók 66,1%-a vallotta magát fehérnek, míg a demokraták és a demokrata érzelműek körében csak 29,2% volt ez a szám.

A 2018-as és 2021-es felmérések összehasonlítása azt is kimutatta, hogy a fiatal evangéliumi keresztények muszlimokról alkotott nézetei is megváltoztak:

a válaszadók 41,7%-a most pozitívan nyilatkozott, szemben a három évvel ezelőtti 29%-kal.

„Ami még mindig nem világos, hogy ezek az attitűdök változnak-e, ahogy ez a korcsoport idősebb lesz, és hasonlóvá válnak-e a korábbi generációk nézeteihez (és így kedvezőbbek lesznek-e Izrael iránt), vagy pedig a fiatal evangéliumi keresztények koruk előre haladtával is kritikusak maradnak Izraellel szemben” – fogalmazott Inbari és Bumin egy nyilatkozatban.

Izrael-ellenes tömegtüntetés volt Manhattanben

Szerda estére viszont Izraelt támogató tömegeket várnak a Times Square-re.