Mike Pence mellett Németh Sándor is felkerült az Izrael keresztény barátait tartalmazó toplistára

Az Israel Allies Foundation top 50-es listáján helyet kapnak amerikai politikusok, dél-amerikai, ázsiai és afrikai keresztény vezetők, a 13-ik helyen pedig Németh Sándor a Hit Gyülekezete vezető lelkésze áll. 

A Szukkot alkalmából hozták nyilvánosságra, hogy az IAF szerint kik Izrael legfontosabb keresztény barátai – írja a Jerusalem Post.

Az első helyet a listán Mike Pence korábbi alelnök kapta, akinek a szervezet kiemeli a nagykövetség Jeruzsálembe való áthelyezésében betöltött szerepét.

A top 10-be került még Mike Pompeo korábbi külügyminiszter, Nikki Haley korábbi amerikai ENSZ nagykövet, és John Hagee evangéliumi pásztor.

A listán mindössze két európai foglal helyet, de Jürgen Bühler német származású lelkész már 25 éve Izraelben él, tehát nem Európában tevékenykedik.

A 13. helyen Németh Sándor, a Hit Gyülekezet vezető lelkésze áll. Az IAF kiemeli, hogy a lelkész által vezetett gyülekezet rendszeresen tart Izrael-barát rendezvényeket, és a keresztény vezető már negyven éve határozottan kiáll a zsidó állam mellett. A lelkész korábban az izraeli Knesszettől életműdíjat is kapott.

2009-ben pedig megkapta a zsidóságért tett erőfeszítések elismerésének legnagyobb díját, a Knesszet Keresztény Szövetségesek Választmánya és a Zsidó Világkongresszus 2005-ben alapított kitüntetését. A díjat évente annak a nemzetközi keresztény vezetőnek adományozzák, aki megítélésük szerint a legtöbbet tette Izraelért – olvasható a lelkész honlapján.

Az elismeréssel kapcsolatban Németh Sándor interjút adott a Hetek hetilap podcastjének, amelyben elmondta, hogy miért tartja fontosnak az Izrael melletti kiállást, és hogy szerinte Magyarországon mindkét oldalon vannak Izrael-barát politikusok.

Borítókép: Németh Sándor Facebook oldala 

Biblia vagy tradíció: miért támogatják Izraelt az evangéliumi keresztények?

Izrael egyik legnagyobb támogatója az evangéliumi kereszténység, de az egyház antiszemita múltja a mai napig kísért. Hajdú Tímea írása.