Tényleg a szemünk láttára hullik szét darabokra Etiópia?

Több százezer ember tüntetett vasárnap számos etiópiai városban a kormány mellett, a lázadók ellen, aki egyre közelebb nyomulnak a fővároshoz, Addisz-Abebához.

Közben a tigréi lázadók szóvivője úgy nyilatkozott, „nevetséges és hiteltelen az a félelem, hogy Addisz-Abebát vérfürdő fenyegetné, ha erőik behatolnak az etióp fővárosba Abij kormányának megdöntésére”.

A vasárnapi demonstrációk résztvevői békésen vonultak végig a főváros és más városok utcáin, hogy támogatásukról biztosítsák a hadsereget, elítélve a lázadó Tigréi Népi Felszabadítási Frontot (TPLF), amely nagyobb autonómiáért harcol az északi Tigré régióban. A kormány által szervezett tüntetések az erőszak befejezésére felszólító országok ellen is irányultak.

„Nincs szükségünk külföldi beavatkozásra”

– állt néhány plakáton.

Abij Ahmed miniszterelnök kormánya néhány napja rendkívüli állapotot hirdetett. Egyúttal felszólította a lakosságot, hogy fogjon fegyvert a TPLF ellen.

A központi kormányra egyre nagyobb nyomás nehezedik, miután a TPLF közölte, hogy erői kevesebb mint 350 kilométerre vannak a fővárostól. A lázadók és a kormányerők összecsapásai által sújtott Tigré, Amhara és Afar régiókból szombaton is menekültek százai érkeztek a fővárosba – mondta egy szemtanú a dpa német hírügynökségnek. Közben Addisz-Abebában számos Tigréből származó lakost letartóztattak, majd katonai járműveken elszállítottak a fővárosból. A rendőrség szombaton megerősítette, hogy „tisztogatási művelet” történt.

Etióp polgárháború: Szükségállapotot hirdettek, a tigréi lázadók közelítenek a főváros felé

Etiópia népének áldozatokat kell hoznia az ország megmentése érdekében – szögezte le szombaton közzétett Twitter-üzenetében az etiópiai elnök.

Etiópiában egy éve robbant ki a belháború, miután a TPLF katonai bázisokat foglalt el, amire válaszul a hadsereg offenzívát indított a magának autonómiát követelő északi Tigré tartomány ellen. A harcokban már ezrek vesztették életüket, súlyos humanitárius válság alakult ki. A konfliktus sújtotta térségben mintegy 400 ezer embert fenyeget akut éhínség, a térségbe azonban nem engedik be a segélyszervezeteket.

A hét végén több ország is felszólította állampolgárait, hogy hagyják el Etiópiát, mivel a lázadók és a kormányerők közötti konfliktus északon egyre hevesebbé válik. Washington szombaton elrendelte, hogy az Egyesült Államok etiópiai képviseletén tartózkodó, nem létfontosságú feladatot ellátó munkatársak távozzanak az országból. Dánia és Olaszország szintén arra kérte Etiópiában tartózkodó honfitársait, hogy távozzanak, amíg még rendelkezésre állnak a menetrendszerű kereskedelmi járatok.

A lázadók a múlt hétvégén azt állították, hogy elfoglalták Desze és Kombolcsa városát, a TPLF harcosai és szövetségeseik, az Oromo Felszabadítási Hadseregben (OLA) nem zárták ki, hogy Addisz-Abeba ellen vonulnak.

Tombol a polgárháború Etiópiában, több száz fiatalt gyilkoltak meg a tigréi lázadók

A harcokban és légicsapásokban ezrek vesztették már életüket, súlyos humanitárius válság alakult ki, és több mint kétmillió ember kényszerült elhagyni lakhelyét.

A kormány tagadta, hogy a lázadók bármilyen jelentős előrenyomulást vagy a fővárost fenyegető veszélyt jelentenének. A város azonban szükségállapotot hirdetett, és az addisz-abebai hatóságok arra kérték a lakosokat, hogy fogjanak fegyvert a város védelmére.

Getacsev Reda, a TPLF-felkelők szóvivője az AFP hírügynökségnek vasárnap adott nyilatkozatában azt mondta, túlzás azt állítani, hogy a főváros lakossága teljes mértékben ellenük lenne. Kifejtette: „Addisz-Abeba egy olvasztótégely. Mindenféle érdeklődésű ember él itt. Azt állítani, hogy a főváros vérfürdővé válik, ha bemegyünk, teljesen nevetséges. Nem hiszem, hogy ez a feltételezés (…) hiteles”.

Hozzátette, hogy a főváros elfoglalása nem céljuk.

„Nem vagyunk különösebben érdekeltek Addisz-Abebában, azt akarjuk elérni, hogy Abij többé ne jelentsen veszélyt népünkre.”

„Amennyiben a miniszterelnök nem távozik, „a lázadók biztosan elfoglalják a várost”

– tette hozzá.

Egyben azt is állította, hogy a TPLF nem akarja visszavenni a hatalmat, amelyet 2018-ig 27 éven át birtokolt Etiópiában.

    „Csak azt akarjuk elérni, hogy népünk hangja meghallgatásra találjon, hogy gyakorolja önrendelkezési jogát, és népszavazáson döntsön arról, hogy Etiópia része maradjon, vagy független legyen”

– összegezte mondandóját.

Szólt arról is, hogy a lázadók dél felé nyomulnak előre, és „közelednek Ataje felé”, a fővárostól 270 kilométerre északra, valamint kelet felé Mile irányába, a Dzsibuti felé vezető úton, amely kulcsfontosságú Addisz-Abeba ellátása szempontjából.

Izrael még idén kétezer etiópiai zsidónak segít az országba jutni

Pnina Tamano-Shata bevándorlási és a beilleszkedést segítő miniszter 2024-ig valamennyi Etiópiában élő zsidót Izraelbe kívánja segíteni.