Izrael még idén kétezer etiópiai zsidónak segít az országba jutni

Miután Pnina Tamano-Shata személyében az első etióp származású miniszter is helyet kapott az izraeli kormányban, mint bevándorlási és a beilleszkedést segítő miniszter, a politikusnő bejelentette, hogy további kétezer etióp zsidó bevándorlását segítő alap elfogadását kezdeményezi.

Tamano-Shata régóta gyakorol nyomást a kormányra az Etiópiában maradt mintegy 14 ezer zsidó kimenekítésének kérdésében, akik a koronavírus-járvány miatt humanitárius katasztrófának vannak kitéve – írja a The Times of Israel.

2015 novemberében az izraeli kormány légi mentőakció keretében elhozta „a közösség utolsó tagjait” is Etiópiából, azonban azóta további 2257 etiópiai vándorolt a zsidó államba.

Az etiópiai közösséget az alultápláltság miatt az átlagosnál is komolyabban veszélyezteti a koronavírus-járvány, amelynek körében egyelőre nem regisztráltak fertőzést, ám az afrikai országban hivatalosan ismert mintegy 60 ezer eset között 950 halálozást tartanak nyilván, illetve napi 1500 újabb megbetegedésről adnak hírt.

Tamano-Shata 2019 augusztusában egy 1,3 milliárd sékeles (mintegy 116 milliárd forint) költségvetésű program tervezetét terjesztette az izraeli parlament elé, mely 8 ezer etióp zsidó Izraelbe menekítését hivatott elősegíteni, egyúttal végleg megszüntetné a Gondár és Addis Ababa városokban található táborokat. Ezt a javaslatot fogadta el most a kabinet.

Izraeli-etióp asszony Etiópiában ragadt családtagjainak fényképeivel

Mivel a mintegy 2000 etióp légi úton történő elhozatala vegyes reakciókat váltott ki az izraeli politikai körökben, a mostani sikert a Hozzuk Ki az Etiópiai Zsidókat nevű szervezet nagy győzelemként értékelte.

Joe Feit – aki annak az Etióp Zsidók Megmentéséért Egyesületnek a vezetője, amelynek tagjai a helyszínen nyújtanak humanitárius segítséget a táborokban élő, Etiópiában maradt zsidók számára – így fogalmazott:

„A kormány döntése nem megfelelő és nem hiteles. Nem megfelelő, hiszen a kormány 2015-ös határozatában lefektetett kritériumoknak megfelelő valamennyi embernek Izraelben kellene tartózkodnia a döntéstől számított öt éven belül, nem csupán töredéküknek. A kormány mostani fellépése nem is hiteles, mivel a koronavírussal összefüggő korlátozások miatt, a korábbi kormányzati döntésekhez hasonlóan, nagyon valószínűtlennek tűnik, hogy ezt az akciót időben és a feltételeinek megfelelően hajtsák végre”.

Tamano-Shata Facebook oldalán azt közölte: „A miniszterelnökséggel és a pénzügyminisztériummal folytatott kemény küzdelmek eredményeként sikert értünk el, és a pártomat vezető Beni Ganz is teljes mellszélességgel támogatja a döntést. (…) 2020 végéig 2000 etióp zsidók hozunk Izraelbe. Miután ezt befejeztük, szeretnénk a további zsidókat is elhozni és végleg beszüntetni az etiópiai táborokat 2024-re”.

„Úgy tartják: «aki egy életet megment, az az egész világot menti meg». (…) Azok számára, akik évek óta várnak, hogy Izraelbe jussanak és most éheznek, ez a döntés életmentő”

– tette hozzá Tamano-Shata.

Az etióp fővárosban, Addisz-Abebában az alijára váró családok – amelyek a teljes létszám körülbelül negyedét teszik ki – több mint 20 éve várakoznak, míg a többiek Gondar városában 15-20 éve várnak arra, hogy a zsidó államba jussanak.

Pnina Tamano-Shata: „Izrael nagy változásokra képes, és példát tudunk mutatni a világnak”

Az etióp származású bevándorlásügyi miniszter az Izraelben érzékelhető rasszizmusra hívja fel a figyelmet.