Etióp polgárháború: Szükségállapotot hirdettek, a tigréi lázadók közelítenek a főváros felé

Etiópia népének áldozatokat kell hoznia az ország megmentése érdekében – szögezte le szombaton közzétett Twitter-üzenetében az etiópiai elnök.

    „Ismerjük a nehézségeket és az akadályokat, melyek csak erősebbé tesznek minket. Többen vannak a szövetségeseink, mint az árulók”

– tette hozzá Abij Ahmed, kiemelve, hogy az ország szuverenitásáért, egységéért meghalni becsület dolga.

Az elnök alig egy nappal azt követően tette közzé üzenetét, hogy a héten megalakult, kilenc kormányellenes mozgalmat tömörítő szövetség bejelentette, hogy megdöntenék a kormányt.

A kilenc kormányellenes szervezet Washingtonban jelentette be pénteken sajtótájékoztatón, hogy szövetségre léptek, és hogy tárgyalások, vagy harc révén fel akarják oszlatni Abij Ahmed jelenlegi kormányfő kabinetjét, céljuk az „Ahmed-kormány okozta károk helyreállítása”.

A szövetség tagjai között van a a kormány ellen immár egy éve harcoló Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) is.

Tombol a polgárháború Etiópiában, több száz fiatalt gyilkoltak meg a tigréi lázadók

A harcokban és légicsapásokban ezrek vesztették már életüket, súlyos humanitárius válság alakult ki, és több mint kétmillió ember kényszerült elhagyni lakhelyét.

Etiópiában egy éve robbant ki a belháború, miután a TPLF katonai bázisokat foglalt el, amire válaszul a kormány katonai offenzívát indított Tigré ellen. A harcokban már ezrek vesztették életüket, súlyos humanitárius válság alakult ki. A térségbe nem engedik be a segélyszervezeteket.

A kormány hétfőn szükségállapotot hirdetett ki fél évre, a tigréi lázadók pedig szerdán bejelentették, hogy elérték az Addisz-Abebától 325 kilométerre északra található Kemisszi térségét, ahol a TPLF csapatai egyesültek az Oromo Felszabadítási Front (OLA) egységeivel.

A héten Addisz-Abebába látogatott Jeffrey Feltman, az amerikai kormány térségbeli különmegbízottja, aki egyebek között tűzszünetet sürgetett, ám felhívására mind ez idáig nem reagáltak.

Túlélők szerint borzalmas mészárlást rendeztek keresztények ellen Etiópiában

Az események állítólag abban az etióp városban történtek, amit a Frigyláda otthonának tartanak az ortodox keresztények.