Tombol a polgárháború Etiópiában, több száz fiatalt gyilkoltak meg a tigréi lázadók

A tigréi lázadók több mint száz fiatalt gyilkoltak meg az általuk ostromlott Kombolcsa városában – közölte hétfőn az etióp kormány tájékoztatási hivatala.

A közleményben úgy fogalmaztak, hogy a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) „terroristái több mint száz fiatalt végeztek ki” azokban a városrészekben, ahova beszivárogtak. A nemzetközi közösség nem hunyhat szemet az ilyen atrocitások felett – hangsúlyozták.

A kormány tájékoztatási hivatala részletekkel nem szolgált, és egyelőre a TPLF sem reagált a kormány vádjaira.

A tigréi lázadók a hét végén jelentették be, hogy elfoglalták Etiópia Amhara régiójában a stratégiai jelentőségű Deszét és a hozzá közeli Kombolcsát. Más hírforrások szerint Kombolcsában és a környékén még folytatódnak a heves harcok, a lázadók a települést körülvevő hegyekből ostromolják a várost, de már behatoltak keleti negyedeibe.

Túlélők szerint borzalmas mészárlást rendeztek keresztények ellen Etiópiában

Az események állítólag abban az etióp városban történtek, amit a Frigyláda otthonának tartanak az ortodox keresztények.

Desze elfoglalása stratégiai előny a TPLP számára a központi kormányerőkkel szemben, amelyek megpróbálják kiszorítani őket az Amhara régióból. A nagyváros mintegy 385 kilométerre fekszik az etióp fővárostól, Addisz-Abebától, és ez a legdélebbi Amhara-város, ahová a lázadó harcosok a régióba történő júliusi benyomulásuk óta eljutottak.

A háború tavaly novemberben tört ki a szövetségi csapatok és az etnikai alapon szerveződött Tigréi Népi Felszabadítási Front fegyveresei között. Az összecsapások azóta átterjedtek a szomszédos Afar és Amhara régiókra. A harcokban és légicsapásokban ezrek vesztették életüket, súlyos humanitárius válság alakult ki, és több mint kétmillió ember kényszerült elhagyni lakhelyét. A térségbe nem engedik be a segélyszervezeteket.

Borítókép: AMISOM Public Information/Flickr

„Etiópiából is lehet mennyország” — etióp keresztények Budapesten

A Neokohn kerekasztal-beszélgetés keretében kérdezte a három vezetőt a radikális iszlámról, a menekültválságról és a magyar kapcsolatokról.