Izraeliekre támadt volna Irán Afrikában, a Moszad közbelépett

Legalább három országban sikerült megakadályoznia a Moszadnak azokat a támadásokat, amikkel Irán izraeli turistákat és üzletembereket vett célkeresztbe nemrég.

Az izraeli 12-es csatorna vasárnap esti beszámolója szerint a legutóbbi események Tanzániában, Szenegálban és Gánában történtek. Az ügyben öt gyanúsítottat letartóztattak, mindegyikük afrikai útlevéllel rendelkezett.

Nem az első eset

Ahogy a The Jerusalem Post megjegyzi cikkében, Irán rendszeresen keresi a lehetőséget arra, hogy Izraelt vagy izraelieket támadjon – akár a tengereken vagy tengerentúlon, gyakran kibertámadásokon keresztül.

A lap szerint a két ország között évtizedek óta „árnyékháború” zajlik, de Irán különösen 2020 novemberétől fokozta erőfeszítéseit; azután, hogy az iráni atomtudóst, Mohsen Fakhrizadeh-t kivégezték (állítólag a Moszad emberei).

2020 júliusában szintén az iráni atomprogram szenvedett károkat, miután több nukleáris létesítményt is támadás ért. Akkor Teherán Izraelt nevezte meg felelősnek, ahogy idén áprilisban és júniusban is más, hasonló támadásokat követően.

Többen izraeli közreműködést sejtettek a háttérben akkor is, amikor tavaly januárban egy amerikai dróntámadás során sikerrel iktatták ki Kászem Szulejmáni iráni hadvezért.

Globális fenyegetettség

Idén októberben több izraeli tisztségviselő is azt állította, hogy Teherán izraelieket próbált meg meggyilkolni Ciprusban – amire 2012-ben is kísérletet tett a perzsa vezetés.

Ugyanabban az időben Thaiföldön, Indiában és Grúziában, Azerbajdzsában és Kenyában is hasonló próbálkozások történtek.

Az izraeli hírszerzés szakembereinek elmondása szerint fel vannak készülve arra, hogy az Iszlám Köztársaság tovább próbálkozik majd. Úgy vélik, hogy Irán addig fog kísérletet tenni az izraeliek és zsidók elleni támadásokra, míg úgy érzik, sikerült bosszút állniuk az izraeli beavatkozások miatt.

Az amerikaiak máris visszasírják Trumpot

Egy új felmérés szerint Biden veszít támogatottságából a fekete szavazók körében, és veszítene Trumppal szemben a 2024-es választások hipotetikus párharcában.