Az amerikaiak máris visszasírják Trumpot

Egy új felmérés szerint Biden veszít támogatottságából a fekete szavazók körében, és veszítene Trumppal szemben a 2024-es választások hipotetikus párharcában.

Donald Trump volt elnök legyőzné Joe Biden elnököt, ha ma tartanának új elnökválasztást – derül ki egy új felmérésből.

Az Emerson College Polling által végzett, vasárnap közzétett felmérés szerint Trump volt elnök két ponttal, 45%-kal 43%-kal vezet Biden előtt egy hipotetikus elnökválasztási visszavágón.

A november 3. és 4. között telefonon és interneten végzett felmérés 1000 regisztrált szavazó megkérdezésével készült, hibahatára plusz-mínusz három százalék.

Biden elnök munkájának elfogadottsága az előző, szeptemberi Emerson-felméréshez képest csökkent, és új mélypontra, mínusz kilenc pontra esett: a regisztrált szavazók 41%-a helyesli munkáját, míg 50%-uk nem.

Ez alacsonyabb, mint Trump elnöksége ezen szakaszában elért negatív hatpontos (44% vs. 50%) népszerűségi mutatója, az Emerson 2017-es felmérése szerint.

Biden februárban még tíz százalékpontos nettó támogatottságot mutatott (49% helyeslő és 39% helytelenítő arány), ami szeptemberre egy pontra csökkent (46%-47%).

A novemberi arányok a fekete szavazók körében csökkentek a legnagyobb mértékben: a februári 72%-ról novemberre 52%-ra esett vissza az átlagos népszerűségi arány. A spanyolajkúak körében Biden munkájának elfogadottsága a februári 56%-ról 50%-ra, a fehérek körében pedig 43%-ról 38%-ra esett vissza.

Trumpista kamionsofőr győzte le New Jersey legnagyobb hatalmú demokrata szenátorát

A republikánus férfi összesen 47 ezer forintnak megfelelő dollárt költött a  választási kampányra, ebben a szórólapok ára és egy fánkozás is benne volt, amit az önkénteseinek fizetett.

A felmérés szerint, ha ma tartanák a választásokat, Biden a demokrata szavazóbázis nagy része, köztük a feketék, a spanyolajkúak, az ázsiaiak, a nők és a fiatalabb szavazók körében is nehézségekbe ütközne.

A regisztrált fekete szavazók mindössze 54%-a mondta azt, hogy Bidenre szavazna, ha újra indulna Trump ellen, szemben a 31,5%-kal, akik azt mondták, hogy a republikánus volt elnökre terveznének szavazni.

2020-ban az exit pollok szerint a fekete szavazók 87%-a támogatta Joe Bident, míg 12%-uk azt mondta, hogy Trumpra szavazott.

A spanyolajkú szavazók mindössze 48%-a mondta azt, hogy Bidenre szavazna egy Trump elleni küzdelemben, szemben a 28,6%-kal, akik azt mondták, hogy Trumpra szavaznának. A 2020-as exit pollok szerint Biden a spanyolajkúak 65%-át kapta, míg Trumpra 32%-uk szavazott.

A felmérés szerint az ázsiai szavazók 50,2%-kal 32,2%-kal szemben támogatják Bident Trump helyett, miközben a tavalyi exit pollok szerint Biden az ázsiai szavazatok 61%-át kapta, míg Trump 34%-ukét.

Miért nem kapott a Trump-Pompeo páros Nobel-békedíjat az Ábrahám-egyezményekért?

A 2020 szeptemberében aláírt Ábrahám-Egyezmény a legfontosabb megállapodás, amely 1948 óta született a Közel-Keleten.

Címlapkép: Gage Skidmore/Flickr