Nyakunkon a Polexit? – Heti Grün

Holokauszttúlélő balett táncos és Ábrahám-egyezmények, lengyel vita és a Brexit utáni Egyesült Királyság. Az elmúlt hét izgalmas olvasmányainak összefoglalója Neokohn-cikkek környezetbarát újrahasznosításával.

Interjúk

Susanna Egri magyar holokauszt-túlélő, de olasz táncművészként ismerik a nagyvilágban, aki emlékezni és emlékeztetni érkezett a napokban Magyarországra. A rendkívüli hölgy mesélt híres édesapjáról, táncos éveiről és arról miért látogatott el 97 évesen vissza Budapestre. Wallenstein Róbert interjúja itt olvasható.

A nemrég megjelent Minek szenved, aki nem bírja című regény a nyugati ember nézőpontját vizsgálja felül, amely egyik fő identitásképző forrásnak a saját traumáinkkal való azonosulást tekinti. Rubin Eszter íróval irodalomterápiáról, az traumafeldolgozásról, a testi és lelki egyensúly összefüggéseiről beszélgetett Megyeri A. Jonatán.

Robert Greenway, Trump elnök bizalmasa, a Jared Kushner által alapított Ábrahám-egyezmények Intézet a Békéért vezetője múlt héten járt Budapesten.  Az intézet vezetője a Neokohnnak beszélt a megállapodások fontosságáról, Magyarország szerepéről és az egyezmények bővítésében rejlő potenciálról. Megyeri A. Jonatán interjúja itt olvasható.

Lengyelország és az EU harca

A héten Lengyelországra figyelt Európa.

Lengyelország és az EU kapcsolata gyakran volt feszült, de az utóbbi időben egyre rosszabbra fordult a helyzet. Október 7-én a lengyel legfelsőbb bíróság „botrányos dolgot tett”. Úgy döntött, hogy Lengyelország alkotmánya elsőbbséget élvez az uniós joggal szemben – olvasható a hét legolvasottabb cikkében.

Azonban, hogy lesz-e ebből Polexit, az egyelőre kérdéses, hiszen a lengyelek továbbra sem támogatják ezt. Azonban a napi egymillió eurós büntetés lehet megváltoztatja a lengyelek véleményét. A témában lehozott cikkünk itt olvasható.

Élet a Brexit után

A Brexit kapcsán leggyakrabban emlegetett aggályok az Egyesült Királyság esetleges világgazdasági és világkereskedelmi súlyvesztéséhez kapcsolódtak. Nagy kérdés volt, hogy milyen útra lép majd az ország: Globális Britannia lesz újra vagy pedig Kis Anglia? Zsiros Egon elemzését itt olvashatja.

Olvasóink figyelmébe ajánljuk: 

Itt olyan cikkeket ajánlunk, amik a héten elkerülhették olvasóink figyelmét.

Nem Oroszország okozta Európa jelenlegi energiaválságát, amelynek következtében a földgáz ára tavalyi ára ötszeresére emelkedett, de Vlagyimir Putyin úgy tűnik, hogy ezt a válságot a maga javára akarja fordítani. A cikket itt olvashatja.

A gender-elmélet arat az Egyesült Államokban, kibocsájtották az első X gender jelzésű útlevelet. A cikket itt olvashatja.

Ajánlatunk az előző hétről:

„Nagyapa, te megöltél valakit?” — Interjú Jennifer Teege-vel, egy náci táborparancsnok fekete unokájával

Mit kezdhet az ember az ősei bűneivel? Interjú Jennifer Teege-vel A nagyapám engem agyonlőtt volna című könyv szerzőjével.

Borítókép: Flickr/Konrad Lembcke/ 2018-as lengyel nemzeti felvonulás Varsóban