Putyin igyekszik az európai energiaválságot a saját maga javára fordítani

Nem Oroszország okozta Európa jelenlegi energiaválságát, amelynek következtében a földgáz ára tavalyi ára ötszeresére emelkedett, de Vlagyimir Putyin úgy tűnik, hogy ezt a válságot a maga javára akarja fordítani – írja az Axios.

A gázárak Putyin szavaival együtt ingadoznak (csütörtökön például csökkentek, miután jelezte, hogy a kínálat a következő hónapban növekedni fog).

A mostani energiaválság kellemetlen emlékeztetője Európa orosz energiától való függőségének, egyúttal pedig Putyin elutasította azokat a vádakat, amelyek szerint Moszkva kihasználja a mostani válságot, mint „teljes képtelenséget, sületlenséget és politikai indíttatású fecsegést”.

A Kreml szerint a magas árak valójában kockázatot jelentenek Oroszország számára, mert az országok más alternatívák, mint például a szén felé fordulhatnak.

Putyintól azonban nem idegen, hogy a földgázt geopolitikai célokra használja, többek között arra, hogy növelje a szomszédos országok Oroszországtól való függőségét, vagy hogy megbüntesse azokat, akik a Nyugat felé közelednek.

Putyin arra ösztönözte az uniós országokat, hogy hosszabb távú szerződésekben állapodjanak meg vele, amelyek révén továbbra is függnének az orosz gáztól, de – állítása szerint – cserébe biztosítanák a folyamatos ellátást.

Azt is állította, hogy az ellátási nehézségek enyhítésének egyik módja az lenne, ha Németország és az EU felgyorsítaná az Ukrajnát megkerülő, sokat vitatott Északi Áramlat 2 vezeték jóváhagyását (a folyamat meggyorsítása érdekében, hogy nyomást gyakoroljon, az orosz gázóriás, a Gazprom már eddig is kevesebb gázt szállított az ukrán vezetékeken keresztül).

Amos Hochstein, az Egyesült Államok energiabiztonsági különmegbízottja elutasította ezt a javaslatot, és hétfőn újságíróknak azt mondta, hogy ha Oroszország képes növelni a kínálatot, akkor ezt a meglévő vezetékek segítségével is megteheti.

Mikulska szerint nem egyértelmű, hogy Oroszország valóban képes lenne-e eléggé növelni a kínálatot ahhoz, hogy „jelentős mértékben csökkentse Európa fájdalmát”. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy

„Oroszország megpróbálja kihasználni a mostani a körülményeket, hogy a saját érdekeit keresztülvigye”.

Economist: A zöld-korszak első nagy energiaválságának lehetünk a tanúi

Súlyos problémák vannak a tiszta energiára való átállással kapcsolatban.

Arra a kérdésre, hogy Oroszország fegyverként használja-e az energiát, Hochstein azt mondta:

„Úgy gondolom, hogy közel járunk ehhez, amennyiben Oroszországnak valóban van földgáza a szállításhoz, és úgy dönt, hogy nem szállítja le mégse.

Hozzátette:

„Az egyetlen beszállító, amely valóban nagyban befolyásolhatja Európa energiabiztonságát ezen a télen, az Oroszország”.

Az orosz gáz továbbra is jelentős részét képezi számos európai ország energiamixének. Németországban például 2018-tól a földgázimport kétharmada Oroszországból származott, és az orosz gáz az összes energiafogyasztás 16%-át tette ki. Több kelet-európai országban a földgázszállítások 100%-a Oroszországból származik.

Az energiaválságnak számos olyan oka van, amelyeknek kevés köze van Oroszországhoz.

A kínálat a hideg tél és a forró nyár miatt szűkült. Az EU gáztermelése már régóta csökkenőben van, a megújuló energiaforrások pedig részben az alacsony szélerősség miatt szenvedtek el visszaesést.

Az ázsiai kereslet elszívta a cseppfolyósított földgáz globális kínálatának nagy részét, ami korlátozta az uniós országok potenciális beszállítóit.

A Baker Institute munkatársa, Mikulska szerint Európa a kapacitás, a közelség és a meglévő infrastruktúra miatt továbbra is kénytelen majd továbbra is Oroszországra támaszkodni, mint bármely más forrásra.

Borítókép: Global Panorama/Flickr

Új orosz-német paktum segíti Moszkva agresszív térnyerését?

Rendkívül vészjósló, új szövetség kialakulását látják sokan az Északi Áramlat-2 gázvezeték megépítésében. Eperjesi Ildikó elemzése.