Pénzügyi összeomlás fenyegeti a Palesztin Hatóságot

A Palesztin Hatóság pénzügyi válsága „törésponthoz érkezett” – közölte Tor Wennesland, az ENSZ közel-keleti békefolyamatért felelős különleges koordinátora a Biztonsági Tanácsban, amikor felszólította Izraelt, hogy hagyjon fel a Palesztin Hatóság terrorista kifizetései miatt történő büntetésével — a The Jerusalem Post értesülése szerint.

„Az adományozói támogatás, beleértve a közvetlen költségvetési támogatást is, továbbra is több éve csökken”

— mondta Wennesland a 15 tagú testületnek az izraeli-palesztin konfliktussal foglalkozó havi ülésén.

„Becslések szerint a Palesztin Hatóság 2021-ben mintegy 800 millió dolláros költségvetési hiánnyal számolhat. Ez a 2020-as hiánynak majdnem a duplája lenne”

— mondta Wennesland, hozzátéve, hogy „a Palesztin Hatóság hitelfelvételi kapacitása a bankoknál kimerült”.

Konkrétan kifogásolta Izrael azon politikáját, hogy bünteti a Palesztin Hatóságot, amiért havi ösztöndíjat ad az izraeliek és családtagjaik megöléséért felelős terroristáknak, amit Izrael „fizetség a gyilkosságért” néven emleget. Izrael visszatartja a terrorista kifizetésekre fordított összeget azokból az adókból, amelyeket a Palesztin Hatóság nevében szed be és utal át Rámalláhnak.

A terrorizmus finanszírozása ellenére is megkapta pénzét a Palesztin Hatóság

A pénz átutalása nem jelenti azt, hogy Izrael szemet huny a palesztinok „terrorjutalmazási politikája” felett.

„A pénzügyi válsághoz hozzájáruló más, régóta fennálló adóügyi szivárgások mellett Izrael továbbra is havonta több millió amerikai dollárt von le a tisztázott bevételek átutalásából, válaszul a biztonsági foglyoknak, családtagjaiknak és a támadások során megöltek családtagjainak fizetett palesztin kifizetésekre”

— mondta Wennesland.

Elismerte, hogy májusi hivatalba lépése óta Naftali Bennett miniszterelnök megkerülte az izraeli adólevonási politikát azzal, hogy jóváhagyott egy 500 millió új izraeli sékel (NIS) kölcsönt az izraeli adófizetési díj jövőbeli befizetései terhére.

Ez a kölcsön „kritikus jelentőségű” volt, mondta Wennesland az ENSZ BT-nek, „de csak átmenetileg késlelteti a fenyegető válságot, és nem kezeli a palesztin gazdaságra nehezedő strukturális akadályokat”.

Wennesland felszólította mind az izraelieket, mind a palesztinokat, hogy hajtsanak végre olyan politikai reformokat, amelyek javítanák a Palesztin Hatóság pénzügyi helyzetét.

Felszólította továbbá a 15 tagú ad hoc összekötő bizottságot, amely a Palesztin Hatóságnak nyújtott adományozói finanszírozást felügyeli, hogy foglalkozzon a kérdéssel, amikor novemberben Norvégiában ülésezik.

Nem említette, hogy a mintegy 140 millió eurós éves európai uniós finanszírozás technikai késedelme milyen hatással lesz a Palesztin Hatóságra. A brüsszeli költségvetési késedelmek azt jelentették, hogy a Palesztin Hatóság még nem kapott közvetlen uniós forrásokat, és lehet, hogy csak jövőre kapja meg ezt az éves összeget.

Barbara Woodward, az ENSZ New York-i brit nagykövete aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a Palesztin Hatóság novemberben nem lesz képes kifizetni a béreket.

A Hamász ultimátumot adott Izraelnek, 8 millió dollárt követelnek keddig

Hamász újabb harcokkal fenyeget, ha Izrael nem ad pénzt tagjainak fizetésére.