A terrorizmus finanszírozása ellenére is megkapta pénzét a Palesztin Hatóság

A 3,8 milliárd sékeles utalásból idén nem vonták le azt az összeget, amelyet az izraeli honvédelmi minisztérium szerint terrorizmus finanszírozására fordítanak a palesztinok- írja a The Jerusalem Post.

Izrael közel 3,8 milliárd sékelt (mintegy 342 milliárd forintot) utalt a Palesztin Nemzeti Hatóságnak, áll a pénzügyminisztérium közleményében. Husszein al-Sejk, a Palesztin Hatóság egyik vezetője a Twitteren erősítette meg, hogy az átutalás megtörtént, és az összeg maradéktalanul megérkezett.

Izrael az Oslói Egyezmény alapján utalja az palesztin területekre eső adóbevételeket és a vámokat a Palesztin Hatóságnak, ami a szervezet legfőbb bevételének számít. A Palesztin Hatóság hasonlóan kapja meg a palesztinok utáni jövedelemadót és egészségbiztosítási járulékot is.

A teljes összeg átutalása azért érdekes, mert a 2018-as „Pay for Slay”-törvény szerint az izraeli biztonsági kabinetnek le kellene vonnia azt az összeget, amit a Honvédelmi Minisztérium szerint a Palesztin Hatóság terroristáknak fizet ki, az izraeli kormány azonban ezt most nem vonta le. A pénzügyminisztérium egyik képviselője szerdán elmondta: jövő évtől viszont már havi 50 millió sékel levonásra számíthatnak a palesztinok – a honvédelmi minisztérium számításai szerint ugyanis tavaly 600 millió sékel került terroristákhoz és családjaikhoz.

A Palesztin Hatóság ragaszkodik a terroristák családjainak kifizetéséhez

Minél nagyobb a bűncselekmény, annál nagyobb a jutalom.

A Palesztin Nemzeti Hatóság havonta utal pénzt olyan családoknak, ahol valamelyik családtagot Izrael elleni terrortámadás során gyilkoltak meg, vagy börtönöztek be. Ez a juttatás magasabb, mint a palesztin átlagfizetés, és magasabb összeget kapnak, akik hosszabb időre börtönöztek be, vagy több izraelit gyilkoltak meg.

Itamar Marcus, a Palesztin Médiafigyelő igazgatója szerint kockázatos, hogy a Palesztin Hatóság úgy értelmezi a 3,8 milliárd sékel átutalását, mintha Izrael már szemet hunyna a palesztinok „terrorjutalmazási politikája” felett.