A brit SAS elitkommandósai önként maradnának bosszút állni a kabuli támadásért

A brit haderő világhírű SAS alakulatának 40 tagja maradna az országban, hogy válaszcsapást adjon a kabuli repülőtéren végrehajtott csütörtöki merényletre.

A Special Air Service (azaz a SAS, Különleges Légi Szolgálat) a brit haderő egyik legfontosabb és legnagyobb harcértékű alakulata. A The Mirror értesülései szerint a különleges egység több tucat tagja nemrég önként jelentkezett arra, hogy Afganisztánban maradjon és a harcok által sújtott területen szolgáljon tovább.

A csoport mottója: „Aki mer, az nyer”.

A brit lap szombati cikke szerint a harcosok a kabuli repülőtéren történt múlt hét csütörtöki véres merénylet után terveznek bosszút állni az Iszlám Állam harcosain, akik 13 amerikai katona és 150-nél is több civil halálát okozták a két robbantásos merényletben és az azt követő tűzpárbajban.

A bejelentést megelőzően, szombaton az Egyesült Királyság mentőakciót hajtott végre az afgán fővárosban, de így is legalább 150 brit útlevelet birtokló személy ragadt a Kabulban.

Brit-amerikai együttműködés

Sajtóértesülések szerint a SAS harcosai az Afganisztán és Pakisztán között húzódó határ környékén fogják felállítani bázisukat, amit az amerikai hadsereg Delta Force és Navy Seals egységeinek tagjai is használhatnak majd (mint emlékezetes, utóbbi tagjai végeztek az Al-Kaida vezetőjével, Oszama Bin Ladennel 2011-ben).

A csapatok számára amerikai és brit harci felszerelések – többek között speciális harcidrónok és vadászgépek – is rendelkezésre fognak állni. A The Mirror úgy tudja, hogy a különleges alakulatokat ugyanazon elvek mentén szervezik majd, mint az egykor Irakban bevetett Task Force Black csapatait.

Tálib jóváhagyás

A lap szerint a SAS alakulatának szüksége lesz a tálibok jóváhagyására ahhoz, hogy Afganisztánban tevékenykedhessen, de biztonsági források szerint ennek várhatóan nem lesz különösebb akadálya.

Sőt, a The Mirror forrásai annak sem zárták ki a lehetőségét, hogy a nyugati egységek a tálibokkal szorosabban együttműködve szálljanak szembe az Iszlám Állammal a jövőben.

A lap szerint az is nyilvánvaló, hogy a brit hírszerzés külföldi osztálya (MI6) egy ideje titkos tárgyalásokat folytat a tálib vezetőkkel. Továbbá a brit tárgyalópartnerek máris ígéretet tehettek arra, hogy Nagy-Britannia készen áll kabuli nagykövetségének újranyitására és az új tálib kormány támogatására – feltéve, ha a vezetők garantálják az emberi jogok tiszteletben tartását a jövőben.

Recsegnek a birodalom alapjai – a Pax Americana végnapjai

Még mindig az Egyesült Államoké a világ legnagyobb, legfelszereltebb hadserege, amit azonban, mint Afganisztánban nyilvánvalóvá vált: nem tud és nem is akar használni. Hajdú Tímea publicisztikája.