Fura kiállás: hogyan reagált a Mazsihisz az Izrael elleni terrorhadjáratra?

Mivel napjainkban – főleg covid idején – a véleménynyilvánítás fő fóruma a közösségi média, ezért szemügyre vettük, mit reagáltak egyes mazsihiszes közszereplők a terrorhullámra.

Mint az MTI is megírta, nemrég a magyarországi zsidó közösség szolidaritásáról biztosította Izraelt Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke Budapesten.

A I. kerületi Jeruzsálem parkban tartott megemlékezésen Heisler András úgy fogalmazott: „a magyarországi zsidó közösség tagjaiként szolidárisak vagyunk a megtámadott Izraellel, elismerjük az ország önvédelemhez való jogát és a Mindenhatóhoz fordulva imádkozunk a békéért”.

Azt mondta: Jeruzsálem Izrael fővárosa, egyben a három legnagyobb monoteista világvallás szent helye, és ma ezt a szent helyet „terroristák gyilkos rakétákkal támadják”.

Ezekben a napokban, amikor „zaklatottság”, „harag” és „gyász uralkodik a Közel-Keleten, mi magyar zsidók újra ki tudjuk nyitni a zsinagógáinkat, hogy együtt kérjünk áldást Izrael nyugalmára és csendjére, minden gyermek életére” és mindenkire, aki a békéért harcol – tette hozzá Heisler András.

Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete emlékeztetett, húsz éve támadja a Hamasz terrorszervezet Izraelt.

Nincs olyan ország a világon, amely eltűrné ezt, és Izrael is elkötelezett a mellett, hogy garantálja állampolgárai biztonságát.

A nagykövet megköszönte a magyar kormánynak, hogy kiáll Izrael önvédelemhez való joga mellett, és köszönetet mondott a magyar zsidó közösségnek is, amiért kifejezik szolidaritásukat Izrael állammal és polgáraival.

A megemlékezés végén Verő Tamás neológ főrabbi mondott imát Izrael és a világ békéjéért.

Ezen felül Heisler közösségimédia-oldalán állt ki Izrael mellett, ahogyan a Mazsihisz olyan ismert, botrányhős rabbijai is méltatandó kiállást tettek nyilvános profiljaikon, mint Radnóti Zoltán vagy Markovics Zsolt.

Lincselő izraeliek, más semmi

A Mazsihisz más alkalmazottjai azonban a jelek szerint inkább a gázai áldozatokért aggódnak, vagy legalábbis egy olyan konfliktusként tekintenek a Hamász terrorhullámára, amelyben valamennyire mind a két fél hibás.

Fináli Gábor, a Hunyadi téri zsinagóga Izrael-kritikus mazsihiszes rabbija összesen kettő videót osztott meg nyilvános Facebook-falán az elmúlt napok eseményeiről.

Az egyik a Ynet videója, ahol baloldalinak nevezett újságírókat támadnak meg szélsőjobboldali izraeli zsidók, a másik (melyet a videó alatti kommentben posztolt) a Kan videója, ezen pedig a Bat Jam-i arabellenes lincselési kísérlet látható.

Ugyan az effajta szomorú atrocitásokról is fontos beszélni, mégis jellemzőnek tűnik, hogy a korábban is Izrael-ellenes kommentjeiről ismert neológ rabbi egyetlen Izrael mellett kiálló vagy a Hamászt elítélő posztot sem osztott meg, csakis olyan tartalmakat, ahol a zsidók elkövetői pozícióban szerepelnek.

A J Street anyaga mint legitim forrás

Hasonlóan ellentmondásos a Kidma nevű egyesület Facebook-oldala, mely egyesület Facebook-tartalmainak kezelője Nagy Ákos, Heisler András kabinetfőnöke. Az egyesület képviselőiként a Birosag.hu oldalon Nagy és Büchler Tamás, a Mazsihisz soproni hitközsége elnökének testvére vannak megadva.

Bár egyes posztok Izrael mellett kiálló tartalmakat osztanak meg, de megosztásra került egy J Street videó is az eseményekről. A J Street egy markánsan anticionista, Izrael-ellenes szervezet, amely videójában a jeruzsálemi erőszakért lényegében kizárólag Izraelt tette felelőssé.

A videóban elhangzik, hogy „a Sejk Dzsarra negyed palesztin lakosai másfél évtizede küzdenek a kilakoltatásuk ellen”, „zsidó telepesek, akiket jobboldali szervezetek támogatnak, palesztin otthonokba költöznek”. A videó egyszer sem említi, hogy a telkeket korábban zsidó egyesületek megvették, sőt: egyetértőleg idézi a felvetést, hogy “ez nem egy helyi telekjogi vita, hanem egy koncentrált kísérlet egy teljes terület jellegének megváltoztatására a zsidó lakosok bevitelével”.

Különösen megdöbbentő, hogy a videó a kérdéses ingatlanokat olyan otthonoknak nevezi, ahol a palesztinok”70 éve legálisan telepedtek le”. Hogy a jordán megszállás mitől volt legális, nem derül ki az anyagból.

A videó a jeruzsálemi erőszakban teljesen elhallgatja a palesztinok kődobálását, lincselési kísérleteit: „A (palesztin) tüntetésekre agresszív rendőri erővel reagálnak. Izraeli erők betörtek az al-Aksza mecsetbe, ahol több tízezer muszlim hívő gyűlt össze ramadánra (…)”. A videó nem említi, hogy a hívek köveket halmoztak fel a mecsetben.

A videót az egyesület „egyfajta összefoglalóként” osztotta meg, noha valójában az egy súlyosan Izrael-ellenes, elfogult és egyoldalú tartalom.

Akkor tényleg vicces dolog izraelieket deportálni?

Mint azt lapunk is megírta, nemrég a 444.hu újságírója, Bede Márton azon gúnyolódott, szerinte szerinte deportálni kéne az izraelieket, és akkor a konfliktus meg lenne oldva. Nyilvános posztját néhány nappal a magyarországi deportálások 77. évfordulója előtt írta.

Az erről beszámoló cikkünk nagy felháborodást generált a közösségi médián, zsidó és izraeli olvasók számos fórumon elítélték Bedét.

Az egyik ilyen nyilvános fórumon is megosztásra került cikkünk, ami alá egy olvasó (akinek a nevét és arcát kitakartuk) odaírta, hogy „ugyan már, szerintem poén volt, nem is rossz”.

„Izrael kapta meg az összes előnyt és a kárpótlás többségét Németországtól rokonaink haláláért és szenvedéséért”

Megdöbbentő bejegyzést tett közzé nyilvános Facebook-profiljával Fináli Gábor mazsihiszes rabbi.