A demokraták, az amerikai zsidók, és a politikai korrektség bigottsága

Az antiszemita összeesküvés-elméletek terjesztése a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezés kapcsán, hézagmentesen illeszkedik az amerikai progresszív szervezetek Izrael-ellenes elfogultságai sorába.

Izrael vezeti az oltási versenyt a világban, és ha ilyen sebességgel haladnak, a felnőtt népességet be is oltják március közepéig. Caroline Glick, az Israel Hayom szerkesztője szerint viszont számos befolyásos antiszemita ezt a sikert arra használja fel, hogy vérvádakat terjesszen a zsidó állam ellen.

Glick azt írja: az országot gyűlölők szerint Izrael „oltás-apartheidet” hajt végre, amiért először saját – zsidó, és nem zsidó – polgárait oltja be a Palesztin Hatóság területén élők helyett.

Szerinte Rashida Tlaib képviselő a vérvád egyik legerőteljesebb támogatója. Nemrég azt nyilatkozta, hogy az izraelieknek lenne lehetőségük beoltani a palesztinokat. Az, hogy ez nem történt meg, Tlaib szerint újabb bizonyíték arra, hogy Izrael egy apartheid-állam.

Glick azt írja, mindez unfair, hiszen Izrael azért nem oltott palesztinokat, mert ők saját vezetőséggel és saját egészségügyi minisztériummal rendelkeznek. Kiemeli, hogy habár Izraelnek nincs egészségügyi felelőssége a palesztin területeken, az Oslói Egyezmény értelmében az ország együttműködött a Palesztin Hatósággal és az ENSZ-szel annak érdekében, hogy a palesztin egészségügyi dolgozókat kiképezzék a koronavírusos esetek ellátására. A PA saját döntésének értelmében nem vásárolt Izraellel közösen a Pfizer és a Moderna vakcináiból. Ezen felül az Emírségek segélyszállítmányát is visszautasították, csak azért, mert az azt szállító repülő az izraeli Ben Gurion repülőtéren szállt le.

A szerző szerint számos baloldali médium és politikus is támogatja Tlaib álláspontját. Emlékeztet arra, hogy a képviselő a BDS-mozgalmat is támogatja. Szerinte a hozzá hasonló emberek véleményei olyan helyzetet teremtettek Amerikában, ahol az Izraelt támogató zsidókat folyamatosan zaklatják. Az antiszemitizmust monitorozó amerikai AMCHA Initiative szerint jelenleg az Izraellel kapcsolatos antiszemitizmus ma elterjedtebb az amerikai egyetemeken, mint az antiszemitizmus klasszikus formája.

Figyelmeztet, hogy Biden elnökségének kezdetével a táborában lévő antiszemiták igyekeznek majd kihasználni a pozícióikat, és azért fognak lobbizni, hogy az antiszemitizmus ellen hozott kormányintézkedéseket – köztük azok, amiket Trump vezetett be – visszavonják.

Ezek közé tartozik egy 2019-ben Trump által aláírt rendelet, amely az egyetemi Izrael-ellenes jelenségek és az antiszemitizmus visszafogását célozta, az antiszemitizmus definícióját kiterjesztve annak jellemző kortárs megnyilvánulásaira is, mint a zsidók egészének hibáztatása a zsidó állam tetteiért. Tlaibék most ezeket a változtatásokat is célba vették, amelyek egyébként az IHRA (Nemzetközi Holokauszt Emlékszövetség) definícióján alapulnak.

Emellett szólalt fel Ilhan Omar képviselő, Marc Lamont Hill, a CNN kommentátora, valamint Peter Beinart, a New York Times szerzője is, akik azon zsidó demokrata párti egyesületeket is kritizálták, amelyek a definíció megtartása mellett foglaltak állást.

„Ne tegyünk úgy, mintha az anticionizmus ne lenne antiszemitizmus!”

Azok a zsidók, akik igazolják az Izrael felszámolására irányuló törekvéseket, nem egyszerűen Izrael-kritikusak, hanem a gyűlölet egy veszélyes formáját legitimálják.

A kezdeményezés mellett több, nevében zsidó, de Izrael-ellenes csoport is kiállt, mint az IfNotNow, valamint a Zsidó Hang a Békéért, illetve olyan, magukat egyébiránt Izrael barátjának valló egyesületek, mint a Peace Now, J Street, T’ruah és az Új Izrael Alap. Az AMCHA Initiative szerint 2019 óta az IHRA antiszemitizmus definíciója ellen küzdők 44 százaléka ezen, és további hasonló zsidó csoportok tagjai közül került ki.

Ezek a szervezetek jelenleg a közösségi médiában is azért küzdenek, hogy Biden egy olyan antiszemitizmusért felelős megbízottat nevezzen ki, aki figyelmen kívül hagyja a baloldali antiszemitizmust, és nem „palesztinok és diákok” ellen küzd.

Glick aggasztónak tartja, hogy ilyen, „látszólag zsidó” csoportok erőfeszítéseiket arra fordítják, hogy a zsidó társaikat megfosszák a zsidókkal szembeni megkülönböztetés elleni jogi védelem lehetőségeitől. Szerinte ez a „szélsőbaloldali amerikai zsidóság romlottságának” jele. Ám ennél is zavarba ejtőbb antiszemita hangok térnyerése a Demokrata Párton belül. A demokrata párti aktivisták körében most azon baloldali antiszemiták hangjai dominálnak, akik elítélik Izraelt és támogatóit. A progresszív zsidó csoportok erőfeszítései, amelyek megkérdőjelezik az Izrael-párti zsidók polgárjogainak védelmét, a Demokrata Pártban kedvező fogadtatásra találnak. A progresszív zsidók úgy vélik, hogy ahhoz, hogy pártjukban relevánsak maradjanak, a „zsidó fügefalevél” szerepét szükséges betölteniük, hogy „elfedjék” pártjuk antiszemita aktivista bázisát.

A lobbi célpontja ráadásul maga Joe Biden. Az elnök a Nemzetközi Holokauszt Emléknap alkalmából egy, az antiszemitizmust elítélő nyilatkozatot adott ki. Ám ami ennél fontosabb volt Glick szerint, az az, hogy Trump antiszemitizmusról szóló elnöki rendeletét letörölték a Fehér Ház weboldaláról.

A „Progresszív Izraeli Hálózat” ellenzi az IHRA antiszemitizmus munkadefinícióját

Attól tartanak, hogy a törvénybe iktatása potenciálisan aláásná az alapvető anticionista szabadságjogokat.