Antiszemitizmusról tartott videokonferenciát az anticionista Zsidó Hang a Békéért

„Az antiszemitizmus lebontása, az igazság elnyerése” címmel tartott konferenciát négy Izrael-kritikus közszereplő, köztük Rashida Tlaib képviselő – számol be a Jewish Telegraphic Agency.

„Mondjátok meg mindenkinek: én nem gyűlöllek titeket! Abszolút szeretlek titeket” – mondta Tlaib, egy palesztin-amerikai demokrata képviselő Michiganből. „Ha bárkit antiszemita módon látok megnyilvánulni, azonnal közbelépek, hogy megakadályozzam” – tette hozzá.

Tlaib egyébként támogatója a BDS-nek, egy palesztin mozgalomnak, ami Izrael bojkottálására szólít fel.

A Zsidó Hang a Békéért anticionista csoport által szervezett videóbeszélgetésben Marc Lamont Hill és Barbara Rensby egyetemi professzorok vettek részt, és Peter Beinart zsidó esszéírót is meghívták. Hill és Ransby egyébként szintén pártolják a BDS mozgalmat. A beszélgetést Alissa Wise, a Zsidó Hang a Békéért rabbija moderálta. A konferencián rengeteg kritika érte az izraeliek palesztinokkal szembeni bánásmódját.

Beinart nemrég írt egy esszét, amiben egy kétnemzetiségű izraeli-palesztin állam létrehozását sürgeti, és Tlaib is támogatja ezt az ötletet.

Abban mindannyian egyetértettek, hogy a palesztinbarát érdekérvényesítés – beleértve Izrael bojkottálásának támogatását – nem jár együtt az antiszemitizmussal. Abban is egy véleményen voltak, hogy az antiszemitizmus jobboldalról származik, de elismerték, hogy a baloldalon is jelen van.

Hill arra szólított fel, hogy függetlenül attól, ki melyik oldalon áll, mindenkinek kötelessége kiállni az antiszemitizmussal szemben a saját táborában is. Beinart szintén szót ejtett arról, hogy a baloldali antiszemitizmust is meg kell fékezni, és elmondta: a cionista zsidókat nem szabad kizárni a progresszív mozgalmakból. „Nagyon fontos, hogy miközben a fehér felsőbbrendűséget hirdető jobboldal antiszemitizmusával küzdünk, azt is biztosítsuk, hogy a progresszív mozgalmakban se jelenjen meg az antiszemitizmus” – mondta Beinart.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Miért veszélyesebb az anticionizmus az antiszemitizmusnál?

Különösen az anticionizmus ellen kell küzdeni — írja David Suissa amerikai-zsidó újságíró.