Szerepazonos szövetségek — Heti Grün

Szerepazonos Deutsch Tamás és elhunyt cionista milliárdos, mazsihiszes leszámolás és áldást kérő izraeli rendőrök, elmaradt pogrom, vádba fogott zsidó tanács és választási szövetségek. Az elmúlt hét izgalmas olvasmányainak összefoglalója Neokohn-cikkek környezetbarát újrahasznosításával.

Amerika

Sheldon Adelson kaszinómogul egyike volt azoknak az egyszerre szeretett és gyűlölt amerikai milliárdosoknak, akiknek nagy hatása volt az amerikai politikára. A cionista milliárdosról lapunk szerkesztője, Hajdú Tímea írt nekrológot.

Belföld

Nem tervez visszavonulást, továbbra is „világmegváltó” álmok motiválják. Szájkarate Csurkával, MTK-s kiteljesedés, a Fidesz európai jövője és azonos neműekkel kapcsolatos nyitottsága, valamint a baloldal képmutatása is szóba került Deutsch Tamás Neokohnnak adott interjújában, melyet lapunk szerzője, Wallenstein Róbert készített.

Magyar zsidóság

Lapunk megírta, hogy Heisler András Mazsihisz-elnök ismét levélben kérte meg a Mazsihisz küldötteit: jelezzék, ha más „vallási közösség” tagjai. Ezúttal húsz embert kérdezett újra, akik legutóbb nem feleltek.

Izrael

Cseh Viktor, lapunk szerzője arról írt, hogy nemrég izraeli rendőrök egy csoportja ahelyett, hogy azonnal feloszlatott volna egy nagyszabású haszid esküvőt, inkább órákig hagyta folytatódni, a végén pedig a rebbe áldását is kérte.

Izraelben az elmúlt két év során zsinórban egymást követő három sikertelen választás és végül az úgy – ahogy megalakult egységkormány működéséig tartó féléves tűzszünet után mindkét politikai oldalon jelentős átrendeződés várható. Nagy Gabriella Tel-Avivból nyújtott elemzést lapunknak.

Történelem

Lapunk főszerkesztő-helyettese, Veszprémy László Bernát feltette a kérdést: miért vádolta a népügyészség a kaposvári zsidó tanács elnökét a második világháborúba való sodródás segítésével?

A második világháború befejezését követően a Szovjetunió által megszállt kelet- és közép-európai országokban feléledt az antiszemitizmus, és súlyos atrocitásokra került sor a holokauszt túlélői ellen. De miért maradtak el a pogromok Romániában? Ezt a kérdést teszi fel Pelle János történész, lapunk szerzője.

Nagy finálé — Heti Grün

Áradó törvénytelenség és koporsószögelő big tech, felsejlő ötvenes évek és rabbik nélküli hitközség, évértékelő helyettes államtitkár és Budapestre költöző neves filozófus.