Sikerrel járhat az iszlám „németesítése”?

Horst Seehofer német belügyminiszter állami támogatással segítené elő a németországi imámok német nyelvű képzését – írja a Metazin.

A cél a török kormány befolyásának csökkentése, és az iszlamista radikalizáció megfékezése.

Szekuláris iszlámkritikus feminista szerzők viszont a politikai iszlámnak és a vallási fundamentalizmusnak tett engedményt látnak a javaslatban.

„Mostantól a német adófizetők állják majd az imámok képzésének költségeit. Hogy ez vajon összeegyeztethető-e az alaptörvénynek az állam vallási semlegességére vonatkozó cikkelyével, azt senki sem kérdezi” – háborodik fel az Emma feminista magazinban Necla Kelek, az iszlámkritikus írásairól ismert török származású szerző azon, hogy Horst Seehofer belügyminiszter a novemberi Német Iszlám Konferencián bejelentette: a jövőben Németországban német nyelvű imámképzés indulhat állami támogatással.

Bár 2019 óta már működik két német imámképző intézmény, a jelenleg Németországban dolgozó körülbelül 2500 imám többségét külföldön, leginkább Törökországban képezték. Az imámok a török állami vallásügyi elnökség, a Diyanet befolyása alatt állnak. Seehofer reményei szerint a németországi imámképzés kiszélesítése és szövetségi költségvetési támogatása egyrészt csökkenti a külföldi befolyást, másrészt pedig elősegíti a német alkotmányos értékek elfogadottságát a 4,7 millió németországi muszlim körében, és egyúttal segít az iszlám radikalizmus megfékezésében.

A teljes cikk itt olvasható.

„Európai iszlámot” sürgetett a volt francia kormányfő

Manuel Valls szerint az iszlám sajátos helyi változatát kell megteremteni az öreg kontinensen.