Ez történt sábát alatt

Mivel lapunk csupán előre időzített híreket közöl sábát alatt, az alábbiakban összefoglaljuk az elmúlt 24 óra főbb világpolitikai híreit.

Fenyegetőzések az iráni atomtudós likvidálása nyomán

„A globális arrogancia (az Egyesült Államok) és zsoldosa, a cionista zsarnok hatalom (Izrael) ismét nemzetünk egy fiának vérével szennyezte be a kezét” – áll a tv-ben beolvasott államfői nyilatkozatban.

Az iráni vezetés visszatérően használja „globális arrogancia” kifejezést az Egyesült Államokra.

Róhani elnök szerint a „mártír” tudós megölése Irán ellenségeinek a kétségbeesését „és gyűlöletük mélységét” mutatja, és a kutató „mártíromsága nem fogja lassítani az eredményeinket, mert az iráni nép okosabb annál, mint hogy beleessen a cionisták csapdájába”. Róháni később a tévék által közvetített kormányülésen fogadkozott, hogy a tudós meggyilkolása nem marad következmények nélkül. „A megfelelő időben megtoroljuk” – szögezte le.

Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah pedig – akinek a katonai tanácsadója már korábban megszólalt az ügyben – hivatalos honlapján kiadott közleményében azt írta: „Ennek a páratlan tudósnak fel kellett áldoznia drága életét hatalmas tudományos erőfeszítéseiért.” Hamenei felszólította az iráni hatóságokat, hogy büntessék meg a tett kitervelőit és végrehajtóit, valamint Farizade tudóstársait arra, hogy folytassák az ő tudományos és műszaki erőfeszítéseit minden területen, amelyen dolgozott.

A Kajhan című ultrakonzervatív napilap azt írta szombati kommentárjában:

„Szemet szemért! Cionisták készüljetek! Izrael már többször bebizonyította, hogy csak az erő nyelvén ért.”

Az Arman-i Melli című reformpárti napilap viszont óva intette az iráni vezetést attól, hogy megfontolatlanul reagáljon a gyilkosságra.

Már pénteken Mohamed Dzsavíd Zaríf iráni külügyminiszter is kijelentette, hogy a zsidó állam áll az iszlám köztársaság atomprogramjában meghatározó szerepet betöltő tudós elleni merénylet mögött. Szombaton felszólította a nemzetközi közösséget – és különösen az Európai Uniót -, hogy „hagyjon fel a kettős mérce alkalmazásával”, és ítélje el ezt a „szégyenletes tettet”.

Az iszlám köztársaság vallási és katonai elöljárói már pénteken megesküdtek, hogy Irán bosszút áll Farizade megöléséért. A tudóst, aki régóta feketelistán volt Izraelben az iráni atomprogramban betöltött vezető szerepe miatt, Teherán közelében lőtték le az autójában. „Egy leszakított virág helyén ezer másik nő” – írta a Twitteren az iráni kormány kommunikációs minisztere. Ali Akbar Szálehi, az iráni atomprogram vezetője szombaton úgy fogalmazott, „most csak még intenzívebben folytatjuk a Farizade által megkezdett utat”.

Madzsid Taht Ravancsi, Irán ENSZ-beli nagykövete levelet írt António Guterres főtitkárnak és a Biztonsági Tanácsnak, és ebben emlékeztette őket arra, hogy az utóbbi évtizedben több iráni vezető tudóst meggyilkoltak „terrortámadásban”, és ezért szerinte „bizonyos külföldi tényezők” felelősek.” Guterres egyelőre csak önmérsékletre intette Iránt.

Az Irán által támogatott libanoni síita mozgalom, a Hezbollah – amelyet az Egyesült Államok terrorszervezetnek tekint – is szigorúan elítélte a tudós meggyilkolását, és arra kérte Iránt, hogy minden lehetséges eszközzel őrizze meg politikai függetlenségét, és folytassa a tudományos munkát.

Az egyik izraeli hírtévé szombati értesülése szerint Izrael a fenyegetések hatására megerősítette nagykövetségei védelmét, noha az izraeli külügyminisztérium hivatalosan nem nyilatkozott az ügyben.

Az első elemzői értékelések szerint a merénylet célja az lehetett, hogy Donald Trumpnak az amerikai elnökválasztáson elszenvedett veresége után a távozó washingtoni adminisztráció és az izraeli kormány együtt megtorpedózza az esetleges újbóli diplomáciai közeledést Irán és a januárban hivatalba lépő új amerikai vezetés között. A The New York Times című amerikai napilap értesülése szerint Trump az elnökválasztás után felvetette magas rangú amerikai vezetőknek annak lehetőségét, hogy az Egyesült Államok megtámadjon egy iráni nukleáris létesítményt, de ők lebeszélték erről. Mindazonáltal a tudós meggyilkolása miatt várhatóan tovább fog fokozódni a feszültség Irán és az Egyesült Államok között.

Az amerikai védelmi minisztérium, közölte szombat hajnalban, hogy visszavezényelte a Közel-Keletre a Nimitz repülőgép-hordozót, miután több hónapig állomásozott a térségben, és hazahívták. Az amerikai kormány egyelőre nem reagált a gyilkosságra, de Trump elnök a Twitter-fiókjába átvette egy izraeli újságíró, titkosszolgálati szakértő, Joszi Melman saját közlését a gyilkosságról. Melman szerint ez „jelentős pszichológiai és szakmai csapás Iránnak”.

Biden miatt halasztják a normalizációt?

Mohammed bin Salman szaúdi trónörökös, aki állítólag vasárnap találkozott Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel, megváltoztatta döntését a kapcsolatok normalizálásáról Izraellel, miután Donald Trump amerikai elnök elvesztette a november 3-i választásokat Joe Biden ellen – közölte pénteken hivatalos amerikai és szaúdi forrásokra hivatkozva a Wall Street Journal az Ujkelet.live szemléje szerint.

Hétfőn izraeli források arról számoltak be, hogy Netanjahu Szaúd-Arábiába repült, ahol találkozott a trónörökössel és Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel.

A Moszad igazgatója, Joszi Cohen is részt vett a megbeszélésen, amelyre a források szerint Neom városában került sor.

A Miniszterelnöki Hivatal nem kívánta kommentálni az ügyet. Az online repülési radaroldalakon feltűnt a Tel Avivból induló magánrepülőgép, amely közvetlenül a szaúd-arábiai Neomba repült. A magánrepülő öt óra tartózkodás után indult vissza Izraelbe. A szokatlan repülés egybeesett Pompeo és a szaúdi trónörökös tervezett találkozójával, amely szerepelt a külügyminiszter nyilvános menetrendjében.

Egy vezető szaúdi tanácsadó később megerősítette a találkozó hírét, de azt mondta: megállapodás nem született – jelentette a Wall Street Journal.

Trump elutasított kérelme

Egy fellebbviteli bíróság Pennsylvaniában pénteken elutasította Donald Trump amerikai elnök jogászainak perkeresetét a választási eredmények felülvizsgálatára. Ugyanakkor nyilvánosságra került, hogy egy választási megfigyelő eskü alatt azt vallotta, ismeretlen eredetű és ellenőrizetlen szavazatokat vittek be az államban a számítógépes rendszerbe – írja az MTI.

Gregory Strenstrom haditengerészeti veterán, aki a pennsylvaniai választás egyik hivatalos megfigyelője volt, a héten eskü alatt tett vallomásban erősítette meg, hogy ismeretlen eredetű USB adathordozókat alkalmaztak szavazatok bevitelére a számítógépes rendszerbe.

Strenstrom pénteken nyilvánosságra került tanúvallomásával több jobboldali portál is foglalkozott.

Elmondása szerint látta, amint 25-30 darab USB-kártyát vittek be a számítógépes rendszerbe, és később az adathordozókkal nem számoltak el. Kijelentette azt is, hogy 47 darab ilyen adathordozónak nyoma veszett. Ezekkel – mint fogalmazott – akár 120 ezer ismeretlen és ellenőrizetlen voksot is bevihettek a rendszerbe. Hangsúlyozta azt is, hogy az ellenőrzés folyamata többször is megszakadt: akkor, amikor a levélszavazatok beérkeztek és akkor, amikor az USB-kártyákon és a pendrive-okon tárolt adatokat az informatikai rendszerbe bevitték.
Tanúvallomásában Strenstrom elmondta azt is, kérte a rendőröket, hogy mentsék el a bizonyítékokat, ám ez nem történt meg.

A hét elején egy pennsylvaniai szövetségi bíró leállíttatta a választási eredmények hitelesítésének folyamatát. Ez egy nappal azt követően történt, hogy a tagállam választási bizottsága bejelentette Joe Biden demokrata párti elnökjelölt győzelmét, Tom Wolf, Pennsylvania demokrata párti kormányzója pedig azt mondta, aláírásával hitelesíti az eredményt.

Stephanos Bibas pennsylvaniai kerületi szövetségi fellebbviteli bíró pénteken elutasította Donald Trump jogászcsapatának fellebbezését, amit azzal indokolt, hogy a jogászok nem tudták bizonyítani a választási csalásokat.

„A tisztességes és szabad választások a demokrácia éltető erői. A tisztességtelenség vádja komoly dolog. E vádak pontos megfogalmazást, majd bizonyítékot igényelnek. Ebben az esetben egyik sem áll rendelkezésre” – írta indoklásában a bíró.

Ismét gyilkolt az Iszlám Állam

Négy kereszténnyel végeztek az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez köthető szélsőségesek Indonéziában – közölte a helyi rendőrség szombaton.

Az áldozatok holttestére az Indonézia középső részén fekvő Celebesz (Szulavézi) tartomány Lemban Tongoa nevű falujában találtak rá.

A szélsőségesek szablyákkal és lőfegyverekkel támadtak rá a keresztény férfiakra péntek reggel.

Áldozataik közül az egyiket lefejezték, másikat halálra késelték, kettejüket pedig megégették. Ezt követően féltucat házat felégettek, köztük egy épületet, ahol istentiszteleteket tartottak – mondták el rendőrségi források.

Didik Supranoto tartományi rendőrségi szóvivő szerint az Iszlám Államnak hűségesküt fogadott Kelet-indonéziai Mudzsáhidok nevű szélsőséges csoport állhat a támadás mögött.

Az indonéziai Üdvhadsereg jelezte, hogy az áldozatok az ő evangélikus szabadegyházuk hívei voltak. A terrorcselekmény pedig egyik helyőrségük és keresztény otthonok ellen irányult. Az egyház elítélte a támadást, és együttérzéséről biztosította a hozzátartozókat.

Az elmúlt öt évben az indonéz kormány átfogó katonai-rendőrségi hadművelet folytatott a Kelet-indonéziai Mudzsáhidok ellen. A művelet következtében a csoport tagjainak száma tucatnyira csökkent.

A világ legnépesebb muszlim országának számító Indonéziában évek óta dúl az erőszak. A keresztényekkel szembeni atrocitások egyik központja Közép-Celebesz.

Merénylet Szomáliában

Legalább heten meghaltak, amikor a szomáliai főváros, Mogadishu egyik népszerű éttermében egy öngyilkos merénylő robbanószerkezetet hozott működésbe pénteken.

A helyi rendőrség jelentése szerint tíz további ember megsérült. A halottak száma emelkedhet, mivel több sebesült állapota válságos.

Az étteremben, amelyben a merénylet történt, fagylaltot is mérnek, valamint süteményeket is árulnak. A vendéglátóhely egy forgalmas, a város repülőterére vezető út mentén fekszik.
A szomáliai kormány elítélte a civilek ellen elkövetett támadást.

Az al-Shabaab iszlamista szervezet a rádióállomásának adásában vállalta a felelősséget a terrorcselekményért.

Közleményében azt állította, hogy a robbantás áldozatai köztisztviselők. A rendőrség ugyanakkor arról számolt be, hogy a halottak között számos éttermi dolgozó is volt.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetnek 2012-ben hűséget fogadó al-Shabaab nevű szomáliai dzsihadista szervezet gyakran követ el merényleteket Mogadishuban és az ország más pontjain. Célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió békefenntartóit az államból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormányt, és radikális értelmezésen alapuló iszlám törvénykezést vezessen be Szomáliában.