Bidennek üzent Netanjahu, miközben Ben-Gurion előtt tisztelgett

Nem fogja szó nélkül hagyni azt, ha az új amerikai vezetés visszatér az Iránnal kötött atomalkuhoz – ezt üzente az izraeli miniszterelnök Joe Bidennek egy vasárnapi megemlékezésen.

„Ne térjen vissza az előző [iráni] nukleáris egyezményhez” – idézi a The Jerusalem Post Benjamin Netanjahut, aki az első miniszterelnök, David Ben-Gurion előtt tisztelgő megemlékezésén üzent az új amerikai vezetésnek:

„Kompromisszumok nélküli politikát kell folytatnunk annak érdekében, hogy biztosítani tudjuk, Irán ne fejlesszen atomfegyvereket.”

Netanjahu szintén elmondta, hogy Izrael fenntartja „határozott álláspontját Irán nukleáris hatalommá válásával és az Iránnal kötött nukleáris egyezménnyel szemben”, több arab országgal együtt, amelyek változtattak az Izraellel kapcsolatos álláspontjukon.

Az izraeli politikus nem véletlenül fogalmazott így, hiszen Biden a közelmúltban felvetette annak lehetőségét, hogy az Egyesül Államok visszatérne ahhoz a nemzetközi egyezményhez, amelyből még Donald Trump vezette ki Amerikát elnöksége alatt.

A lap felidézi a vélhetően jövő januártól Trumpot a Fehér házban váltó demokrata politikust, aki egyértelmű utalást tett arra, hogy bizonyos „kiigazításokkal” újra csatlakozna az Irán és a nagyhatalmak között 2015-ben kötött atomegyezményhez. Arra azonban nem tért ki, hogy pontosabban mit jelentenének az említett módosítások.

Háború is kitörhet, ha Amerika visszatér az iráni atomalkuhoz

Legalábbis így látja Tzachi Hanegbi, az izraeli telepekért felelős miniszter.

A The Jerusalem Post az esetleges atomalkuhoz való visszatéréssel kapcsolatban idézi egy bennfentes véleményét, aki a lap szerint akár Biden egyik külügyminiszter-jelöltje is lehet.

Chris Coons szenátor a napokban arról beszélt, hogy ő semmiképpen sem fogja támogatni a visszatérést anélkül, hogy az ország rakétaprogramja, illetve a terrorcsoportok támogatásának kérdése ne kapna hangsúlyos szerepet a döntés során.

Coons mondandóját magánvéleményként artikulálva arról beszélt, hogy

Washingtonnak szüksége van olyan előrelépésekre, amelyek az iráni rakétaprogram és a perzsa ország által mozgatott terrorcsoportok támogatásának korlátozásához vezetnek, mielőtt támogatni tudná az atomalkuhoz való visszatérést.

Az egyezményhez való visszatérés bizonyosan nem könnyű feladat, és valószínűleg ennél is nehezebb vállalás az iráni rakétaprogram és az iszlám köztársaság regionális tevékenységek visszaszorítására irányuló további megállapodás kereteinek a meghatározása. Irán máris követelte a Trump elnöksége alatt meghozott szankciók miatt elszenvedett veszteségei megtérítését annak érdekében, hogy egyáltalán hajlandó legyen visszatérni az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalásokhoz.