Múzeummá alakítanák Pasolini híres tornyát

Az olasz kulturális minisztérium megvásárolná és múzeummá alakítaná Pier Paolo Pasolini, az anyai ágon részben zsidó származású író, költő, filmrendező és filozófus utolsó lakhelyét, egy 42 méter magas, négyszögletű középkori tornyot a Rómától északra fekvő Viterbo megyében. 

Az örökösök közölték, hogy nem tudják vállalni a 12 ezer négyzetméteres birtok és a rajta emelkedő, 185 négyzetméter összalapterületű torony fenntartását, ezért 800 ezer euróért (288 millió forintért) eladnák.

A torony, amely egy 13. századi kastély maradványa, Chia település külterületén, erdők közt található egy dombon, tetejéről erdőségek borította lankákra nyílik pompás kilátás.

DSC01116.jpg (1440×960)
Pasolini tornya. Fotó: romaslowtour.com

A chiai torony valaha olyan nemesi családok birtokában volt, mint az Orsinik vagy a Borghesék. Pasolini 1970-ben vásárolta meg az építményt, ahova szívesen vonult vissza magányosan és ahol csak legközelebbi barátai látogatták meg, köztük Bernardo Bertolucci és Ettore Scola.

A rendező legendás filmjének, a Máté evangéliumának forgatása közben szeretett bele a magányosan álló toronyba, amelyből remetelakot alakított ki magának. Pasolini ott vetette papírra Olaj című regényét és Lettere luterane (Lutheránus levelek) című írását, és itt töltötte utolsó szilveszterét.

Miután ismertté vált a Pasolini-birtok eladásának terve, a kulturális minisztérium jelezte, hogy nem szeretné, ha a helyet szállodává építenék át.

Nem hivatalos értesülések szerint a torony Pasolini-múzeumként működne az állam tulajdonában.

Pasolini egyike a 20. század legjelentősebb művészeinek, aki azonban művészeti tevékenysége és magánélete miatt a legellentmondásosabbak és a legtöbb vitát kiváltók közé is tartozott.

Elhunyt Eric Pleskow, tucatnyi Oscar-díjas film producere

A bécsi zsidó családban született Eric Pleskoff a második világháború kitörése után menekült el hazájából.