Netanjahu fia a nácizmushoz hasonlította a kibuc mozgalmat

Jaír Netanjahu egy rádióinterjúban a totalitárius ideológiákhoz hasonlította az önkéntes szocialista termelési közösségeket, és közölte: kibucok nem is léteznek Észak-Koreán kívül.

Benjamin Netanjahu fia nem először tesz megbotránkoztató kijelentéseket a nyilvánosság előtt, még a konzervatív The Jerusalem Post is „jobboldali provokátornak” nevezi. Jair most azzal keltett feltűnést, hogy a nácizmushoz, valamint a szovjet és az észak-koreai rezsimekhez hasonlította az Izrael Állam megalapításában kulcsszerepet játszó önkéntes szocialista közösségeket, a kibucokat.

„Izraelen kívül sehol a világon nem léteznek kibucok, Észak-Korea kivételével” – jelentette ki a jobboldali Galei Israel rádiónak adott interjújában.

„Ez egy utópikus társadalom eszméje. Tudjuk, hogyan végződnek az utópikus társadalmak elképzelései. A Szovjetunióban és a náci Németországban megpróbáltak utópikus társadalmakat létrehozni. A humánus társadalom létrehozásának kísérlete soha nem végződik jól.”

Alon Schuster agrárminiszter, aki a Gázához közeli Mefalsim kibucban lakik, Twitteren így válaszolt Jair Netanjahunak: „tudatlanságod szégyenteljesen megsérti apád és nagyapáid intelligenciáját.” Schuster felszólította ifj. Netanjahut, mutasson tiszteletet a kibuclakók iránt, és arra emlékeztette, milyen fontos szerepet játszottak ezek a közösségek a zsidó állam életében.

A magyar nyelvű Wikipedia szócikke szerint a kibuc „olyan kollektív település, ahol a vagyon egy jelentős része közös. A mozgalom a szocializmus és a cionizmus egyfajta kombinációjaként egy gyakorlatias, munkaalapú cionizmust hozott létre Izraelben olyan időkben, amikor a gazdálkodás független formái nem alakulhattak ki.

A szükségből erényt kovácsolva, saját zsidó/szocialista ideológiájuk alapján a kibucok tagjai a közösségi élet olyan letisztult módját honosították meg, ami az ország határain kívül is komoly érdeklődésre tarthatott számot. Az első néhány generáció utópikus közösségei után a maiak alig különböznek a kapitalista vállalkozásoktól és a hagyományos városoktól, melyek mellett a kibucok alternatívát szerettek volna nyújtani.”

A zsidó, aki ötvözni akarta a szocializmust és a cionizmust

Mik voltak a baloldali cionizmus szellemi gyökerei és a belső ellentmondásai? Veszprémy László Bernát írása.