Christiane Amanpour elnézést kért, amiért Trumpot a náci bűnökkel említette egy lapon

A CNN műsorvezetője hétfői műsorában elnézést kért a múlt héten tett észrevételeiért, amelyben Donald Trump amerikai elnököt a Kristallnacht náci pogromjaival hasonlította össze – írja a The Times of Israel.

„Megemlékeztem a Kristallnacht 82. évfordulójáról, ahogy azt gyakran teszem, mert ez az esemény indította el a holokauszt borzalmait. Emellett említést tettem Trump elnöknek a történelem, a tények és az igazság elleni támadásairól is ”- mondta Amanpour, aki átgondolta az összehasonlítást, mely felháborodást váltott ki Izraelben és az amerikai zsidó csoportok körében egyaránt.

„Nem kellett volna egymás mellé helyeznem ezt a két dolgot. Hitler és gonoszságai teljességgel egyediek a történelemben ”- folytatta. „Sajnálom, hogy a nyilatkozatom fájdalmat okozott. Az volt a célom, hogy elmondjam, miként csúszhat el a demokrácia, és hogyan kell mindig éberen óvnunk demokratikus értékeinket ”- tette hozzá Amanpour.

A CNN múlt csütörtöki külpolitikai műsorának bevezetőjében Amanpour azt mondta:

„E héten 82 éve történt a Kristallnacht. A nácik figyelmeztető lövése civilizációnk és egy teljes népcsoport ellen irányult, az égő könyvek halmában a tények, a tudás, a történelem és az igazság elleni támadáshoz vezetett. Donald Trump négy éve ugyanezen értékek elleni támadássorozata után a Biden-Harris stáb ígéretet tesz arra, hogy visszatérnek a normákhoz, ideértve az igazságot is.”

Bocsánatkérést vár Izrael, amiért Amanpour a nácikhoz hasonlította Trumpot

A holokauszt tragédiáját becsmérli a CNN műsorvezetője, amikor Trump tevékenységét a Kristályéjszakához hasonlítja – mondja egy izraeli miniszter.

A műsorvezető megjegyzései arra késztették Omer Yankelevich izraeli diaszpóraügyi minisztert, hogy vasárnap levelet küldjön a CNN elnökének, Jeffrey Zuckernek, melyben követelte, hogy Amanpour „azonnal és nyilvánosan bocsánatot kérjen” az „elfogadhatatlan összehasonlítás” miatt.

„A hivatalban lévő amerikai amerikai elnök cselekedetei és a Kristallnacht pogromok kegyetlenkedései közötti párhuzam, melyeket a nácik nyolcvankét évvel ezelőtt hajtottak végre, a holokauszt hatalmas tragédiájának lekicsinylését jelentik”

– írta Yankelevich.

Izrael atlantai főkonzulja, Anat Sultan-Dadon, is levelet írt Richard Davisnek, a CNN hírigazgatójának, kifejezve „megdöbbenését” Amanpour összehasonlítása miatt.

„A Kristallnacht 82. évfordulójának Amanpour általi említése a holokauszt, az elpusztultak és az elképzelhetetlen atrocitások elszenvedőinek megsértése” – írta Sultan-Dadon.

A média Izraellel és a zsidósággal kapcsolatos torzításait monitorozó HonestReporting szerint több okból sem volt helytálló Amanpour összehasonlítása:

a náci atrocitásokat azért hozta elő, hogy egy mai politikai napirendet kövessen; általánosította a kristályéjszakát, anélkül, hogy megnevezte volna, hogy az zsidók ellen irányult; végül bagatellizálta a történelmet egy ilyen eltúlzott analógiával.

A mai politika és a náci Németország összehasonlítása már zsidó körökben is szinte alig kelt felháborodást. Az Amerikai Zsidó Demokratikus Tanács szeptemberben közzétett reklámját, amely párhuzamot vont a fasizmus térnyerése és a Trump-elnökség között, a Rágalmazásellenes Liga (ADL) azonnal elítélte. Ám az ADL egykori közvetlen munkatársa, Abraham Foxman és a neves holokauszt-történész, Deborah Lipstadt szerint ezek az összehasonlítások helytállók.

Trump bedöntené a Fox News-t, és saját médián gondolkodik

Az elnököt állítólag feldühítette a korábban baráti tévé választási tudósítása, ezért új kábeltévét, illetve online hírcsatornát indítana.