Bocsánatkérést vár Izrael, amiért Amanpour a nácikhoz hasonlította Trumpot

Omer Yankelevich diaszpóraügyi miniszter levélben követelt azonnali és nyilvános bocsánatkérést a CNN-től, amiért Christiane Amanpour műsorvezető a Kristályéjszaka 82. évfordulóján „elfogadhatatlan összehasonlítást” tett Donald Trump amerikai elnök tevékenysége és a náci pogrom között – írja a The Times of Israel.

„Relativizálja a holokauszt tragédiáját a hivatalban lévő amerikai elnök és a 82 évvel ezelőtti Kristályéjszaka alatt elkövetett pogromok hamis szembeállítása”

– fogalmazott a diaszpóraügyi miniszter a CNN elnökének, Jeffrey Zuckernek címzett levelében.

A Kristályéjszakát széles körben a holokauszt kiindulópontjának ismerik el – írta Yankelevich, azzal vádolva Amanpourt, hogy csökkenti a holokauszt különleges, egyedi mivoltát, amikor a Trump-kormányzathoz hasonlítja.

„A holokauszt tragédiájának csökkentése, elferdítése szánalmas hazugság, amely csak az antiszemitizmus gonosz hangjait erősíti. A holokauszt emlékének felhasználása, olcsó, hatásvadász célból, egy politikai oldal támogatása érdekében, mélységesen aggasztó és sérti a történelmi és morális erkölcsi törvényeket, ami veszélyes következményekkel jár”

– írta a levélben az izraeli miniszter.

Miután az antiszemitizmus világszerte emelkedőben van, Izrael azt várja a CNN-től, hogy partnere lesz a harcban ezen veszélyes betegség ellen és nem olajat önt a tűzre – tette hozzá.

Szintén még vasárnap, Izrael atlantai főkonzulja, Anat Sultan-Dadon levelet írt Richard Davisnek, a CNN ügyvezető alelnökének, kifejezve „megdöbbenését” Amanpour összehasonlítása miatt.

„A Kristályéjszaka 82. évfordulójának felhasználása Amanpour részéről ehhez az összehasonlításhoz a holokauszt emlékének a megsértése, azoké, akik elpusztultak és azoké, akik végigszenvedték az elképzelhetetlen atrocitásokat”

– írta a főkonzul, hozzátéve, hogy a konzulátus őszintén csalódott amiatt, ahogyan Amanpour kifejezte magát, és arra sürgette a műsorvezetőt, valamint a munkáltatóját, hogy tegyenek közzé bocsánatkérést.

A CNN egyelőre nem válaszolt a The Times of Israel megkeresésére.

Csütörtökön Amanpour a CNN vezető külpolitikai műsorában Trump tisztességtelenségéről beszélve, azt a 82 évvel ezelőtti Kristályéjszakához hasonlította, amit szintén a „tények elleni támadásnak” nevezett, ahogyan Trump tevékenységét is.

Amanpour Equates Trump Admin With Third Reich

CNN chief international anchor Christiane Amanpour on Thursday compared the Trump presidency to Nazi Germany.The Washington Free Beacon is a privately owned,…

„Ezen a héten van a 82. évfordulója a Kristályéjszakának. Ez volt a nácik figyelmeztető lövése az emberi civilizációnk ellen, amely aztán népírtáshoz vezetett, és a tornyokban álló, felgyújtott könyvek pedig támadás volt a tények, a tudás, a történelem és az erkölcs ellen. Négy évvel Donald Trump ugyanezen értékek elleni, modern kori támadása után, a Biden-Harris páros azt ígéri, visszatér a normalitáshoz, az igazság területén is”

Ezek voltak Amanpour botrányt kavaró mondatai a CNN vezető külpolitikai műsorában csütörtökön.

Amanpour össztűz alá került kijelentése miatt a Twitteren.

„Hogy a fenébe tolerálják ezt a fajta előítéletet a mainstream médiában? Harmadosztályú szemét ”- írta Ben Habib, a brit Brexit Párt volt európai parlamenti képviselője.

„Megvetendő. Amanpour az amerikai elnök szavahihetőségét hasonlítja egy náci porgomhoz, amelyben zsidók tucatjait gyilkolták meg”- írta az Ortodox Zsidó Közügyek Tanácsa.

Amanpour eddig nem reagált a kritikára.

A kortárs politika összehasonlítása a náci Németországgal vonalon aluli, nem elfogadható a zsidó szervezetek számára. A Zsidó Demokraták Amerikai Tanácsa (A Demokrata párti zsidók politikai szervezete) szeptemberben közzétett reklámjában párhuzamot vont a fasizmus térnyerése és Trump elnökség között, amit a Rágalmazásellenes Liga (ADL) azonnal elítélt. Ám az ADL egykori vezetője, Abraham Foxman és a holokauszt-tudós Deborah Lipstadt szerint ezek az összehasonlítások helytállóak voltak.