Trump bedöntené a Fox News-t, és saját médián gondolkodik

Az elnök viszonya a médiával már rég nem felhőtlen, most a hírek szerint megelégelte a Fox News-t is, melyet korábban az egyetlen elfogadható hírcsatornának gondolt.

Az Axios által idézett források szerint Trumpot feldühítette a korábban barátinak tekintett konzervatív Fox választási tudósítása. Az elnök ezért állítólag „azt tervezi, hogy tönkreteszi” a hírcsatornát azzal, hogy új kábeltévét, illetve online hírcsatornát indít. Mint ismeretes, a Fox idejekorán győztesnek kiáltotta ki Joe Bident Arizona államban, annak ellenére, hogy itt még most is fej-fej mellett áll a két elnökaspiráns.

„Trump elnök a Fox szétverését tervezi. Kétség sem fér hozzá” – állítja a lap egyik forrása, aki a jelentés szerint jól ismeri Trump szándékait.

Az egyedüli hírcsatorna, mely szerint a 2020-as választás még mindig eldöntetlen, a szintén konzervatív Newsmax, amely nem csak hogy máig nem nevezte Joe Bident megválasztott elnöknek, de a csatorna szerint a hivatalban lévő Donald Trump áll közel a győzelemhez.

A Vox liberális portál szerint a Newsmax 24 órás hírcsatorna egyértelműen jobbról előzi a Fox News-t és úgy tesz, mintha Trump nyert volna.

A képernyő alján folyamatosan fut egy választási eredményeket követő hírszalag, mely a szenátusi helyekért folyó szoros küzdelemben a képernyő bal oldalán, kék mezőben emeli ki, ha demokrata a  győztes jelölt, ami logikus, hiszen a győztest első helyen szokás feltüntetni.

Ám amikor felbukkannak a főbb csatatér államok eredményei, Trumpot mindig első helyen mutatják, még akkor is, ha Biden mögött áll, néha hatalmas különbséggel, de így van ez az országos eredmények bemutatásánál is, ahol Biden több mint 5 millió szavazattal vezet Trump előtt.

Trumpék továbbra is csalásról beszélnek, a Fox News elkapcsolt

Trump szóvivője jogi eljárás lefolytatását ígérte és kijelentette, hogy az elnökségért folytatott harc csak most kezdődik.

Szintén a Newsmax adott hírt arról, hogy a hét elején a Fox News felfüggesztette az igen népszerű Jeanine bíró című műsort, melyet Jeanine Pirro volt New York-i bíró vezetett, amiért a csatorna hivatalos közlése ellenére Trumpot nevezte meg a választások potenciális győzteseként, és amiért megvédte a jelenlegi elnök azon szándékát, hogy kinyomoztassa az esetleges választási csalásokat.

A Newsmax 2014-ben indult és az Egyesült Államokban ma már az összes jelentős kábel- és műholdas platformon, 75 millió otthonban érhető el (élőben a YouTube-on is lehet látni),  általában közvetlenül a CNN, a Fox News és az MSNBC mögött helyezkedik el a szolgáltatók kínálatában. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy sokan nézik, bár választási tudósításai miatt jelentősen megnőtt a nézettsége.

A csatorna a Newsmax Media terméke, amelynek kiemelt kiadványa a Newsmax magazin. A Vox újságírója megjegyzi, hogy neve ellenére a Newsmax – mind nyomtatott, mind televíziós formában – a hagyományos csatornáknál, mint a Fox News vagy az MSNBC is kevesebb tényszerű hírt tartalmaz, szinte kizárólag kommentár műsorokat, melyek mindegyike Trump párti.

A Fox és a Newsmax helyezkedése ellenére sokak szerint kábeltévé fronton inkább a baloldalon volna hely — írja a Vox, amely szerint egy nyíltan baloldali kábeltelevíziós csatorna kitöltendő piaci rés lehet. Mások, így Trump elnök is, a CNN-t kifejezetten baloldalra sorolja, így másként fest a médiatérkép.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a demokratikus szocialisták, a „társadalmi igazságosság” szószólói és más kifejezetten baloldali közönség nem igazán néz kábeltévés híreket; ez a közönség főként a weboldalak, a közösségi média és a podcastek felé fordult.

Ezzel szemben a jobboldali beállítottságú közönség rengeteg kábeltévét néz. Itt vált a Fox News 2020-as választásokról szóló tudósítása komoly vitaponttá.

A Fox News fenntartása azzal szemben, hogy Trump akár mégis megnyerheti a választásokat, csak tovább erősíti azt az érzést, hogy a hálózat nem áll kellően az elnök mellett, így az igazi konzervatívok nem bízhatnak benne. Mindennek az lehet a következménye, hogy ha a Newsmaxnek tovább nő a nézettsége a választások utáni hetekben, úgy tűnhet, a Fox Newsnak vége és a Newsmaxé a jobboldali jövő.

Megfordíthatja-e a bíróság az amerikai elnökválasztás eredményét?

Donald Trump addig nem fogja elfogadni az eredményt, amíg a bíróság ki nem vizsgálja a feltételezett csalásokat. Hajdú Tímea összefoglalója.