Schőner Alfréd is elhagyja a Mazsihiszt

Újabb rabbi távozott a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségéből. A szervezetet a miskolci hitközség elnökének származása körüli botrány is terheli.

A Budapesti Zsidó Hitközség közleményben tudatta, hogy Schőner Alfréd, a budapesti 13. kerület Hegedűs Gyula utcai zsinagógájának vallási vezetője határozatlan időre felfüggeszti tevékenységét a körzetben. A Rabbiképző Zsidó Egyetem korábbi rektora döntését a körzet elöljárósági ülése után hozta meg. Információnk szerint Schőnernek komoly nézeteltérései voltak a hitközség elöljáróságával.

Schőner sorban a harmadik neológ rabbi, aki elhagyja hitközséget, miután szeptemberben menesztették Róna Tamást, a neológ Rabbitestület elnökét, kecskeméti rabbit és néhány hete Darvas István, a Rabbiképző Zsidó Egyetem zsinagógájának vezetője is a távozás mellett döntött.

Szintén a Mazsihiszhez kapcsolódó hír, hogy a szövetség vallási bírósága a miskolci hitközség vezetőjének, Szlukovinyi Péternek származását igazoló dokumentumok átvizsgálása után úgy határozott, hogy Szlukovinyi nem zsidó származású, így a hitközség alapszabályának értelmében nem töltheti be a közösség vezetői posztját.

A neológ vallási testület határozatában azt is kimondta, hogy Szlukovinyi miskolci hitközségi elnök „a közeli s távoli jövőben nem tölthet be semmilyen vallási vagy világi pozíciót a szűkebb és tágabb zsidó közösségben. Az elkövetkezendő legalább hét esztendőben fel sem veheti a zsidó vallást, nem térhet be, hiszen a hamis állítással már megszerzett pozíciók fényében esetleges betérésének őszinte volta, hitbeli elkötelezettsége erősen kérdéses lenne.”

Róna Tamás: „Minden lehetőséget ki fogok használni, hogy tisztázzam magam”

A menesztett főrabbi szerint ideje van egy olyan tér létrehozásának, ahol az EMIH, az ortodoxia és a neológia közös álláspontot is ki tud alakítani.