A MAZSIHISZ elbocsátotta Róna Tamás főrabbit

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) vezetése 2020. szeptember 9-vel dr. Róna Tamás munkaviszonyát felmondással megszüntette és a főrabbit felmentette a munkavégzés alól.

A MAZSIHISZ Vezetőségének többségi döntése nyomán dr. Kunos Péter, a MAZSIHISZ-BZSH ügyvezető igazgatója dr. Róna Tamás munkaviszonyát felmondással megszüntette és a főrabbit felmentette a munkavégzés alól – olvasható a Mazsihisz oldalán.

A MAZSIHISZ vezetésének bizalma először 2019-ben ingott meg dr. Róna Tamás iránt, amikor az ügyében összehívott, öttagú Bét Din (rabbikból álló zsidó vallási bíróság) elmarasztalta és figyelmeztetésben részesítette rabbihoz méltatlan vallási szabályszegések miatt. További bizalomvesztéshez vezetett az is, hogy a közelmúltban az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemen (OR-ZSE) egy belső vizsgálat megállapította, hogy dr. Róna Tamás diplomamunkája szinte teljes egészében jelöletlen idézetekből áll, azaz a plágium megkérdőjelezhetetlen.

A MAZSIHISZ által alkalmazott munkáltatói intézkedés indoka, hogy dr. Róna Tamás az elmúlt hetekben nagy nyilvánosság előtt súlyosan sértő és hazug állításokat tett a MAZSIHISZ munkájával és vezetésével kapcsolatban – tájékoztat a közlemény.

A teljes írás itt olvasható el.

Síp utca: A Mazsihisz most meg kirúgta a saját Rabbitestületének az elnökét

Hiába kérlelte az összes neológ rabbi, Heisler András elnök ragaszkodott Róna Tamás eltávolításához.