Darvas István kilépésével erősödik tovább a Mazsihisz

„Darvas István, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) OR-ZSE Bét Jehuda zsinagógájának rabbija úgy döntött, feláll rabbiszékéből és részben új utakon járva építi tovább a magyar zsidó közösséget” – írja a Mazsihisz oldala.

„Vissza kíván nyúlni a sok ezer éves zsidó önszerveződés tradíciójához, és egy, a politikától, a formális zsidó szervezetektől független közösség felépítését tervezi. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) ehhez az

izgalmas kísérlethez sok sikert kíván!”

A közlemény szerint „szövetségünk vezetőit

örömmel tölti el,

hogy továbbra is számíthatnak Darvas rabbira, mint az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem (OR-ZSE) főtitkára és egyben kiváló oktatójára. Darvas rabbi úgy látja,

a kötelékek lazulásával

teret kap egy innovatív kezdeményezés, miközben tudását, kiemelkedő intellektusát továbbra sem kell nélkülözni közösségünknek.”

„Darvas István 1998-ban Schőner Alfréd professzor tanítványaként kezdte meg tanulmányait a Rabbiképzőn. 2005 őszén avatták rabbivá, majd a Nagyfuvaros utcai zsinagóga vallási vezetője lett. 2010-től a Dózsa György úti zsinagógában folytatta hivatását, ahol három év alatt felépített egy jól működő közösséget. 2013-ban útja a BZSH (OR-ZSE) Bét Jehuda zsinagógai körzetéhez vezetett, ahol közmegelégedéssel látta el rabbinikusi feladatait.”

A közlemény úgy zárul, hogy „a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége Darvas István rabbinak

sikereket kíván elképzelései megvalósításához!”

Hírkarantén Észak-Koreában

Az is lehet, hogy nem hajlandók beszélni még titkosított telefonvonalakon sem.