Hírkarantén Észak-Koreában

Észak-Korea lakosainak zöme semmit sem tud arról, hogy az ország vezetője, Kim Dzsong Un haláláról, de legalábbis válságos egészségi állapotáról keringtek hírek a napokban a világban – tudatta a Reuters hírügynökség észak-koreai „disszidensek” elmondása alapján.

A szülőhazájukból már legalább tíz éve elmenekültek közül ketten közölték: rokonaiknak, ismerőseiknek telefonálva szembesültek azzal, hogy sokaknak nincs értesülésük a hírekről, amelyek Kim állapotáról szóltak, vagy nem hajlandók beszélni erről még titkosított telefonvonalakon sem.

Egy harmadik „disszidens” úgy nyilatkozott, hogy Észak-Koreában az emberek maguk közt, de csakis nagyon szűk körben elkezdték találgatni Kim hollétét, miután vezérük nem jelent meg az április 15-i ünnepségen, amelyet az ország alapítója és Kim Dzsong Un nagyapja, Kim Ir Szen születésének évfordulóján rendeztek. 2011-es hatalomra kerülése óta Kim Dzsong Un eddig minden évben jelen volt az ünnepségen.

Akadt olyan észak-koreai, aki azt mondta Dél-Koreából telefonáló ismerősének, hogy ne üljön fel Kim megrendült állapotáról szóló hazugságoknak. Megint más viszont úgy véli, hogy Kim távolléte az ünnepségtől kicsit olyan, mintha a pápa nem mutatkozna karácsonykor.

Dél-Korea kedden azzal magyarázta Kim távolmaradásának lehetséges okát, hogy a koronavírus-járvány miatt nem ment emberek közé az ünnepen.

Múlt héten a CNN amerikai hírtelevízió azt közölte, hogy Kim Dzsong Un szív- és érrendszeri műtéten esett át, és súlyos az állapota. Más források szerint Észak-Korea legszorosabb szövetségese, Kína szakértői csoportot küldött Phenjanba, köztük orvosokkal.

Az észak-koreai vezető már az április 15-i parádét megelőző napokban sem mutatkozott a nyilvánosság előtt.

Senki sem tudja biztosan, mi történt Kim Dzsongunnal

Továbbra sincs biztos információ arról, hogy hová tűnt Kim Dzsongun, de a dél-koreai kormány tagadja, hogy a diktátor meghalt volna.