Senki sem tudja biztosan, mi történt Kim Dzsongunnal

Továbbra sincs biztos információ arról, hogy hová tűnt Kim Dzsongun, de a dél-koreai kormány tagadja, hogy a diktátor meghalt volna. 

Az elmúlt napokban rengeteg spekuláció jelent meg azzal kapcsolatban, hogy az észak-koreai diktátor több, mint két hete nem mutatkozott a nyilvánosság előtt. A dél-koreai elnök tanácsadója is megszólalt az ügyben, aki a CNN-nek elmondta, hogy információik szerint Kim Dzsongun életben van – írja a 24.hu.

„A kormányunk határozott álláspontja az, hogy Kim Dzsongun él és jól van. Április 13-a óta Vonszan város területén tartózkodik, de semmilyen gyanús mozgást nem érzékeltünk”

– nyilatkozta Mun Csung-in az amerikai hírcsatornának.

Más dél-koreai források szerint azonban valami mégsincs rendben a diktátor körül. Jun Szanghjon, a Koreai Egyesítő Bizottság vezetője hétfő reggel egy szakértői gyűlésen azt mondta, hogy nem a megszokott rend szerint mennek a dolgok a szomszédban – számolt be a South China Morning Post. 

„Április 11. óta egyetlen hivatalos döntés sem született, ami arra enged következtetni, hogy Kim vagy beteg, vagy a koronavírus miatti aggodalom miatt elkülönítették”

– mondta Szanghjon.

Észak-Korea korábban azt állította, hogy az országban egyetlen koronavírusos fertőzést sem diagnosztizálták.

Egy másik dél-koreai tisztviselő viszont megcáfolta a CNN-ek adott interjút és azt nyilatkozta, hogy semmifajta bizonyítékuk nincs arra, hogy a diktátor valóban Vonszan város területén tartózkodik.

Hétfő reggel az észak-koreai állami lap, a Rodong Sinmun kiadott egy hivatalos nyilatkozatot, amiben Kim Dzsongun megköszönte egy vonszani turizmus-projekt építőinek a munkájukat. Egy sor ehhez hasonló nyilatkozat jelent meg az országban, azonban egyikhez sem mellékeltek fotót a vezetőről.

Egy Korea-szakértő felidézte a New York Timesnak, hogy mikor Kim Dzongil 2008-ban agyvérzést szenvedett, a diktatúra hivatalosan egyszer sem ismerte el, hogy a vezető beteg lenne. Az állami média a betegség alatt korábbi felvételeket vetített a diktátorról.

Stephen Ganyard a Bush adminisztráció korábbi kormánytisztviselője az ABC News amerikai csatornának azt nyilatkozta, hogy a hírszerzés csak találgatni tud, így akkor lesz biztos információ, ha Kim Dzsongun felbukkan, vagy ha bejelentik a halálát.

Ki vezeti majd Észak-Koreát, ha Kim Dzsongun meghal?

A mindössze 36 éves észak-koreai diktátorról a japán sajtó állítja, agyhalál közeli kómában fekszik egy orvosi beavatkozás után.