Elhiggyük-e Észak-Koreának, hogy nincs egyetlen fertőzöttjük sem?

A kommunista rezsimmel szemben nyugati szakértők állítják: már vagy kétszázan vesztették életüket Észak-Koreában a koronavírus okozta betegségben. El lehet-e igazodni a rezsim titkolózása és a nyugati feltételezések között?

Közel 4000 embert küldtek szigorú karanténba januárban és februárban azok után, hogy 180 észak-koreai katona hunyt el gyanús eredetű megbetegedés következtében — írta a Business Insider március eleji cikkében.

A beszámoló egy Észak-Korea politikai, katonai és gazdasági életével foglalkozó, Dél-Koreában szerkesztett online magazin információjára hivatkozva kifejtette:

hadi orvosoktól kapott értesülések alapján megállapítható, hogy a Kínával határos államban nagy valószínűséggel koronavírus miatt haltak meg a katonák.

Kim Dzsongun, Észak-Korea vezetője azokban a hetekben a világtól amúgy is elszigetelt országban még a korábbiaknál is szorosabbra zárta a határokat. A külföldről visszaérkezett embereket karanténba kényszerítették, és rövid időn belül kiutasították a külföldi turistákat is.

„Nemzeti létszükségletnek” nevezték a foganatosított járványügyi intézkedéseket, amelyek kiterjedtek egyedüli szövetségesük, Kína határforgalmi felfüggesztésére is. Egészségügyi ellenőrzést vezettek be az ország több pontján, és mozgósították az egészségügyi dolgozókat is, hogy ellenőrizhessék a lakosságot.

„Kim Dzsongun mindent elveszíthet”

Phenjan vasárnap jelentette be, hogy „nagyon jelentős” rakétakísérletet hajtott végre.

Így az elmúlt hónapokban — a világ fejlettebb és demokratikusabb államaihoz képest legalábbis — hatékonyabban tudtak felkészülni a világjárvány elleni küzdelemre. Ezzel együtt titkosszolgálati és járványügyi szakértők véleménye egyöntetűen az: kizárt, hogy ne lennének fertőzöttek az országban.

Robert Abrams, a Dél-Koreánál állomásozó amerikai haderők egyik vezetője szerint „lehetetlen hitelesen azt állítani, hogy ne lenne fertőzött az országban”. Abrams ezt saját hírszerző forrásaira hivatkozva közölte a BBC-vel. Más szakértők azt állítják,

egy valami valószínűsíthető: a kommunista állam fegyelmezett rendjének köszönhetően nagy járvány eddig még minden bizonnyal nem bontakozott ki az országban.

Oliver Hotham, az NK News szerkesztője úgy véli, Phenjan időben meghozott szigorú korlátozásokkal valóban sokat tett a járvány feltartóztatásában, ezzel együtt valószínűleg voltak megbetegedések az országban. Hozzátette: kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy hihetünk-e olyan állami szerveknek, mint például a központi járványügyi hivatal.

Utóbbi munkatársa pénteken azt közölte az AFP hírügynökséggel, hogy „országunkban mindeddig egyetlen ember sem fertőződött meg a koronavírussal”. Hotham szerint a járvány sújtotta Kínával és Dél-Koreával is határos országban olyan kereskedelmi áruforgalom zajlott az elmúlt időben, hogy elképzelhetetlen az, hogy ne lennének fertőzöttek Észak-Koreában.

North Korea insists it is free of coronavirus as over 1 million people infected worldwide

Subscribe to our YouTube channel for free here: https://sc.mp/subscribe-youtubeAs the novel coronavirus spreads to more than 180 countries and regions around…

Észak-Korea hivatalosan mindössze ötszáz embert tart karanténban koronavírus miatt, és az ország fokozni akarja az új típusú koronavírus terjedése elleni kampányát. Az utóbbi hetekben a hatóságok már több ezer embert ki is engedtek a karanténból, hiszen azoknál nem jelentkeztek a betegségre utaló panaszok.

Ez is mutatja, hogy a téli hónapok első szigorú intézkedései után a közelmúltban mintha visszarendeződött volna az ország a kommunista államberendezkedéshez képest „normális kerékvágásba”.

Ahogy több távol-keleti hírmagazin is beszámolt róla, az elmúlt hetekben több olyan döntés is született az országban, amely a „business as usual” üzenetet közvetítette a saját lakosság és a közvilág felé is.

A Japan Times beszámolója például nemcsak egy újabb, Kim Dzsongun által vezényelt rakétakísérletről szólt, de arról is megemlékezik, hogy a kommunista párt megrendezi április elejére tervezett egyik politikai összejövetelét is. A rezsim tehát mindent megtesz annak érdekében, hogy stabilitásáról, magabiztosságáról adjon híreket.

„Azt beismerni, hogy voltak már megbetegedéseik, annyit jelentene számukra, mintha egy vereséget ismernének be” — véli az NK News szerkesztője. Oliver Hotham szerint mindez pánikhoz és felforduláshoz vezetne egy olyan országban, ahol az állami propaganda mantrája hetek óta ez ellenkezőjéről szól.

A szakértő hozzátette: „Észak-Korea nagyon paranoid azzal kapcsolatban, hogy olyan hírekről tájékoztasson, amelyek rossz színben tüntetnék fel. Alapszabályuk szerint inkább semmit nem mondanak el, ha az nem jó formában szól az államról.”

Segíthet-e a hívőknek Kína koronavírus-mizériája?

Vajon a világjárvány miatt a kommunista rezsimre irányuló tekintetek az állam vallásos polgáraira irányuló elnyomást is felfedezik?