Ki vezeti majd Észak-Koreát, ha Kim Dzsongun meghal?

A 36 éves észak-koreai diktátorról, aki néhány hete eltűnt a nyilvánosság elől, japán sajtóértesülések állítják: egy rosszul sikerült műtét következtében vegetatív állapotba került.


„Az észak-koreai vezető április elején egy vidéki látogatáson a mellkasához kapott és összeesett. Azonnal megműtötték, de a beavatkozás nem volt sikeres, és Kim azóta agyhalálhoz közeli kómában fekszik kórházban” – állítja egy japán hetilap. A Shukan Gendai magazinnak egy kínai orvos nyilatkozott, aki tagja volt annak a küldöttségnek, amely Kim kezelésére Észak-Koreába utazott.

Amennyiben helytálló a japán lap értesülése, ez az eddigi legpontosabb beszámoló arról, hogy miért nem jelent meg a nyilvánosság előtt április 11-e óta az észak-koreai vezető. A kínai orvos azt mondta, hogy közvetlenül Kim rosszulléte után kaptak értesítést arról, hogy sürgősen utazniuk kell — számolt be róla a Hetek hírportál.

Szombaton a Reuters hírügynökség arról adott hírt, hogy Kína egészségügyi szakértőket és kormányzati tisztségviselőket küldött Phenjanba, ami újabb kérdéseket vetett fel a vezető állapotával kapcsolatban.

Ahogy arról a Neokohn is beszámolt, az elmúlt napokban röppent fel a hír mi szerint Kim Dzsongun észak-koreai vezető komoly szív- és érrendszeri műtéten esett át, és súlyos az állapota. Az értesülés három, a kérdésre rálátó személytől ered.

Az észak-koreai vezető egészségállapotával kapcsolatos találgatások először akkor merültek fel, amikor nem jelent meg április 15-én az államalapító nagyapja, Kim Ir Szen születésnapja alkalmából megtartott megemlékezésen, holott Észak-Koreában ez számít a legnagyobb ünnepnek.

A dél-koreai hírportálok értesülései szerint Kimet április 12-én műtötték meg, és a beavatkozást követően Vonszanba szállították, amit a vonatos műhold felvétel is megerősíteni látszik — számolt be a South China Morning Post.

Olyan állítások is szárnyra kaptak, miszerint Kim Dzsongun csak a koronavírus miatt vonult vidéki izolációba, viszont ez egyáltalán nem indokolná az ottani fülsüketítő sajtócsendet.

Trump elnök múlt héten még cáfolta azokat a híreket, hogy Kim állapota súlyos lenne, de szombaton az amerikai Külügyminisztérium már nem kommentálta a legújabb információkat.

Műholdas felvételeken Észak-Korea keleti részén, egy üdülővárosban fedezték fel az ország vezetője, Kim Dzsongun különleges vasúti szerelvényét. A jelentés szerint a szerelvény ottléte önmagában nem bizonyítja, hogy a vezető a városban lenne, illetve egészségi állapotáról sem lehet ennek alapján következtetni, de súlyt ad azoknak a jelentéseknek, amelyek szerint Kim Dzsong Un esetleg az ország keleti partvidékének egyik elit körzetében tartózkodik.

AZ észak-koreai diktátor egyszer már huzamosabb időre eltűnt a nyilvánosság elől. 2014-ben hat hétig nem számolt be a helyi sajtó a vezető tartózkodási helyéről, majd mikor újra megjelent a nyilvánosság előtt láthatóan sántított és bottal járt. Egy dél-koreai kémügynökség azt állította, hogy egy cisztát távolítottak el a bokájából.

2011-es hatalomra jutása óta sok hír röppent fel az észak-koreai diktátor állapotával kapcsolatban, aki a beszámolók szerint nikotinfüggő, ráadásul a családban gyakoriak a szív és érrendszeri problémák.

A világsajtó fokozott érdeklődése annak köszönhető, hogy a mindössze 36 éves diktátornak nincsen egyértelmű örököse.

A Reuters hírügynökség a következő személyeket jelölte meg lehetséges utódként:

Az elmúlt két évben Kim Yo Jong, Kim Dzsongun húgának jelentléte volt a legszembetűnőbb a vezető körül, hivatalosan az uralkodó Munkások Pártja nagyhatalmú Központi Bizottságának alelnökeként szolgált, nem hivatalosan pedig testvére oldalán vezérkari főnök posztját töltötte be.

Choe Ryong Hae és Pak Pong Ju, a párt „öreg rókái”, akik több évtizeden keresztül szolgálták a diktátort, szintén esélyesek a pozícióra.

A titkosszolgálati jelentések szerint Kimnek három gyermeke van, de róluk szinte semmilyen információt nem lehet tudni, és még túl fiatalok, hogy bármelyikük az apja helyébe lépjen. A legidősebb is csupán 10 éves, aki rokonai, illetve politikai gardedámok támogatására szorulna, ha felmerülne, hogy negyedik generációs vezetőt tegyék meg Észak-Korea új vezetőjének.

Ráadásul a közelebbi rokonokat, köztük saját nagybátyját valamint féltestvérét is kivégeztette a diktátor.

Észak-Korea eddig is egy kiszámíthatatlan szereplő volt a világpolitika színpadán, és egy esetleges hatalmi harc csak súlyosbítaná a helyzetet.