Amerika F-22-es Raptor nehéz vadászbombázókat adhat el Izraelnek

A hírek szerint a lépés egyfajta kompenzáció, amiért az Egyesült Államok F-35-ösöket adott el az Egyesült Arab Emírségeknek. 

Izrael már többször próbált Raptorokat venni az Egyesült Államoktól, de az amerikaiak eddig mindig visszautasították a kérést. Az üzlet valószínűleg azért jöhetett létre, mert az amerikaiak az izraeli tiltakozás ellenére is F-35-ös vadászgépeket adtak el az Egyesül Arab Emírségeknek – írja az Israel Hayom.

Az üzletről a londoni székhelyű Asharq Al-Aswat szaúdi lap számolt be.

Az Egyesült Államok 2011-ben betiltotta a nehézbombázók eladását. Az amerikai hadsereg a Raptorokat Szíriában az Iszlám Állam ellen, míg Afganisztánban a tálibok ellen is bevetette.

A szaúdi lap beszámolója szerint Mark Esper amerikai védelmi miniszter a héten Izraelben járt és közölte a jeruzsálemi vezetéssel a döntést. A hírt egyelőre sem Izrael, sem az Egyesült Államok nem kommentálta.

Az F-22-es Raptor a világ egyik legfejlettebb bombázója, amely annak ellenére kiválóan manőverezik, hogy nagy mennyiségű fegyverzetet képes szállítani.

A lépés valószínűleg stratégiai előnnyel kívánja felruházni Izraelt, miután az amerikaiak F-35-ösöket adtak el az Emírségeknek.

Washington elkötelezett Izrael katonai fölényének fenntartása mellett

Az amerikai védelmi miniszter szerint „fontos ismételten megerősíteni az országaink közötti különleges kapcsolatot”.

Az üzletről a The Times of Israelnek Tony Blinken az Obama-adminisztráció egyik külügyi tanácsadója nyilatkozott. Blinken jelenleg a Biden-kampány hivatalos tanácsadója. A szakértő szerint jó lépés volt a Trump-adminisztráció részéről, hogy meggyőzte a szunnita országokat, vegyék fel a diplomáciai kapcsolatot Izraellel. Azonban szerinte nem szabadna vadászgépekkel felruházni az Emírségeket, egyedül Izraelnek kellene ilyen komoly fegyvereket eladni. Blinken szerint nagyon úgy néz ki, hogy a békekötésnek a fegyvereladási üzlet is része lehetett, bár ezt Izrael tagadta.

Blinken Izraellel kapcsolatban azt mondta, támogatni fogják, hogy más arab országok is felvegyék a kapcsolatot Izraellel, azonban ők továbbra is prioritásként kívánják kezelni a palesztin kérdést.

„Az egyetlen út, hogy biztosítva legyen a zsidó és demokratikus Izrael jövője, az az, ha a palesztinok saját államot kaphatnak” – jelentette ki Biden tanácsadója.

Bár egyes szakértők szerint Biden barátságosabb lesz Izraellel, mint Barack Obama, az elmúlt hónapokban az elnökjelölt több alkalommal is jelezte, hogy illegálisnak tartja a Júdea és Somron területén fekvő zsidó településeket, amelynek egy részére idén Izrael majdnem kiterjesztette a szuverenitását. Biden üdvözölte, hogy ez a lépés elmaradt.

Ez vár Izraelre és a régióra Biden elnöksége esetén

Még mindig jobb lesz a helyzet, mint Obama idején volt. Várhatóan kisebb hangsúlyt kap a Közel-Kelet, de nem hagyja magára Izraelt.