Az EU üdvözli az izraeli-bahreini megállapodást, de ragaszkodik a kétállami megoldáshoz

„Az EU üdvözli a Bahreini Királyság és Izrael között bejelentett diplomáciai kapcsolatok létrehozását. Ez követi az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek múlt hónapban hozott hasonló döntését” – írta Twitterén Peter Stano, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének, Josep Borrellnek a szóvivője.

„Az EU elismeri az Egyesült Államok e tekintetben betöltött szerepét, és úgy véli, hogy ezek a fejlemények pozitívan járulnak hozzá a közel-keleti békéhez és stabilitáshoz” – írja Stano.

„Az EU emlékeztet 2020. augusztus 15-i nyilatkozatára és azon régóta fennálló álláspontjára, miszerint az arab-izraeli konfliktus átfogó rendezése regionális inkluzív megközelítést és mindkét fél részvételét igényli.

Ebben a tekintetben az EU továbbra is szilárdan elkötelezett egy tárgyalásokon alapuló és életképes kétállami megoldás mellett, amely a nemzetközileg elfogadott paraméterekre épül.

Az EU továbbra is kész támogatni az izraelieket és a palesztinokat az összes, végső státusszal foglalkozó kérdés érdemi tárgyalásának folytatására irányuló erőfeszítésekben, egy igazságos és tartós béke elérése érdekében” – írja az uniós szóvivő.

Peter Stano on Twitter: „Bahrain Israel: The EU welcomes the announced establishment of their diplomatic relations. These developments represent a positive contribution to peace and stability in the region – ⁦@JosepBorrellF⁩ on behalf of EU27 https://t.co/EREm1xgGLh / Twitter”

Bahrain Israel: The EU welcomes the announced establishment of their diplomatic relations. These developments represent a positive contribution to peace and stability in the region – ⁦@JosepBorrellF⁩ on behalf of EU27 https://t.co/EREm1xgGLh

Az Európai Bizottság néhány napja üdvözölte a zsidó állam és az emirátusok közti történelmi megállapodást is, amely szóvivőjük szerint „mindkét ország számára előnyökkel jár, és előmozdítja a közel-keleti stabilitást.”

Ugyanakkor Nabila Massrali valamiért ebben a közleményben is szükségét érezte hangsúlyozni, mennyire fontos az EU számára kétállami megoldás:  „a palesztin-izraeli rendezés témakörében az EU továbbra is elkötelezett a két államon alapuló megoldás mellett, és készen áll arra, hogy segítse a két fél közötti tárgyalások újrakezdését.” Jared Kushner a napokban ismételten használta ezt a kifejezést (a béketerv egyik célja szerinte , hogy „megmentse a kétállami megoldást”), valójában a terv Izraelben régóta lekerült a politikai napirendről.

A Trump-terv kilátásba helyezi ugyan egy önálló palesztin állam létrejöttét, de azt olyan feltételekhez köti (demilitarizálás, Izrael zsidó államként való elismerése, demokratikus jogállam megteremtése, pénzügyi transzparencia stb.), ami a palesztin vezetés számára elfogadhatatlan volt.

Ráadásul az arab világ is drámai gyorsasággal változik: a napokban az Arab Liga leszavazta azt a palesztin előterjesztést, amely elítéli a kétoldalú kapcsolatok normalizálásról szóló megállapodást Izrael és az Emírségek között.

A bahreini-izraeli megállapodás sokkolta a palesztinokat, akik attól tartanak, hogy korábban az Emírségek és most Bahrein lépése tovább gyengíti azt a régóta fennálló pánarab álláspontot, amely szerint Izraelnek ki kell vonulnia a „megszállt területekről”, és el kell fogadnia a palesztin állam létrehozását cserébe azért, hogy normalizálhassa kapcsolatait az arab országokkal. A palesztinok szerint az Izraellel kötött megállapodással Bahrein megtörte ezt az arab egységet.

Az izraeli-emírségi megállapodást üdvözölte néhány napja Josep Borrell kül- és biztonságpolitikai főképviselő is, aki szintén azt hangsúlyozta: „pozitív lépés Izrael azon elkötelezettsége, hogy felfüggeszti a megszállt palesztin terület [Júdea és Szamária] egyoldalú annektálására irányuló terveit.”

Borrell az elmúlt időszakban példátlanul éles hangnemben ítélte el a Trump-féle béketerv azon részét, amely engedélyezte volna Izrael számára a ciszjordániai vitatott státusú terület 30 százalékának annektálását.

Közben az izraeli média megszellőztette, hogyan jött létre a kapcsolatok normalizálására vonatkozó megállapodás Bahrein és Izrael között.

A Walla és az Axios riporterének nyilatkozó amerikai tisztviselők szerint órákkal az Egyesült Államok közvetítésével elért izraeli-emírségi megállapodás augusztus 13-i bejelentése után vezető bahreini tisztviselők felhívták Trump elnök vezető tanácsadóját és vejét, Jared Kushnert és a Fehér Ház különleges megbízottját, Avi Berkowitzot azzal az üzenettel, hogy „Mi akarunk lenni a következők” – írja az Új Kelet online.

Izrael és Bahrein több mint két évtizede titkos kapcsolatot tart fenn egymással. A tárgyalások részleteit ismerő források szerint augusztus 13-tól kezdődtek meg az intenzív tárgyalások az Egyesült Államok, Bahrein és Izrael között. A teljes diplomáciai kapcsolatok kialakításáról szóló közös nyilatkozathoz vezető tárgyalások 29 napot vettek igénybe.

Az Új Kelet online teljes cikkét itt olvashatja el.

Megvan a béke Izrael és Bahrein között

Az Egyesült Arab Emírségek példáját követve Bahrein is megállapodott Izraellel a kapcsolataik normalizálásáról.