Kushner: „A tervünk kísérlet a kétállami megoldás megmentésére”

Jared Kushner, Donald Trump amerikai elnök veje és főtanácsadója szerdán azt közölte, hogy a januárban bemutatott béketerv egyik célja, hogy „megmentse a kétállami megoldást”, hiszen a terv megállítja további telepek építését Júdea és Szamáriában.

„A mai realitás az, hogy a területen izraeliek laknak” – hangsúlyozta Kushner, aki szerint a Trump kormányzat politikája átírja a Közel-Keleten eddig megszokott állapotokat – írja a The Times of Israel.

Mikor Kushnert arról kérdezték, hogy az amerikai béketerv miért nem számol a palesztinokkal, a főtanácsadó az újságíróknak telefonon keresztül elmondta, hogy hiába utasították el a palesztinok a tervet rögtön annak bejelentésekor, az még mindig az asztalon van, és az egyetlen megoldást jelenti arra, hogy megállítsák az izraeli települések további növekedését.

„Tervünkkel a kétállami megoldást kívántuk megmenteni, mert ha a status quo továbbra is fennmarad, Izrael végül bekebelezi egész Ciszjordániát”

– tette hozzá a főtanácsadó a telefonos tájékoztatás során.

Mint ismeretes, az amerikai béketerv létrehozna egy palesztin államot Gázában és Ciszjordániában, miközben lehetőséget ad Izraelnek, hogy annektálja a ciszjordániai településeket és a Jordán-völgyet, illetve megtartsa szinte egész Jeruzsálemet.

Abbász hallani sem akar béketárgyalásokról

„Sosem fogunk tárgyalóasztalhoz ülni, hogy megvitassuk Donald Trump amerikai elnök béketervét, amely a palesztin kérdés felszámolását célozza” – szögezte le a Palesztin Hatóság elnöke.

Az elmúlt időben az izraeli kormány eltávolodott a kétállami megoldástól, amely mindig része volt a korábbi rendezési terveknek, ugyanakkor az Egyesült Arab Emírségekkel nemrégiben megkötött izraeli békemegállapodás egyik feltétele az volt, hogy az amerikai tervet egyelőre félreteszik.

Kushner elmondása szerint miközben a béketerv szerint Izrael megkapná Ciszjordánia csaknem 30%-át, míg a fennmaradó terület bőségesen elegenfő egy palesztin állam létrehozásához.

„Ekképpen előállt egy olyan helyzet, ahol adott egy földterület, amelyen létrejöhet egy palesztin állam, amelynek különböző részeit össze lehet kötni egymással. Az azonban, hogy az izraeli telepesek feladnák az általuk kontrollált területeket, nagyon valószínűtlen” – mondta Kushner, hozzátéve, hogy aki ezt nem látja, az nincs tisztában a realitásokkal és sikertelenségre van ítélve.

Kushner azt is üzente a palesztinok vezetésnek, hogy rajtuk múlik, hajlandóak-e leülni tárgyalni, és hogy az Egyesült Államok nem fog „utánuk loholni”. Ezzel arra figyelmeztette a palesztinokat, hogy amennyiben továbbra is elutasítják a tervet, a helyzetük valószínűleg csak rosszabb lesz.

„Attól tartok, ha továbbra is azt csinálják, amiben nagyon jók, és megmagyarázzák, miért nem lehet megállapodást kötni, miközben kijátsszák az áldozati szerep kártyáját, akkor még több idő telik el és a helyzet csak egyre rosszabbá válik a számukra – mondta.

Kushner: „Izrael készen áll a békére. Ha a palesztinok is békét akarnak, itt a lehetőség”

Jared Kushner és Robert O’Brian, a Trump-adminisztráció biztonságpolitikai tanácsadója Benjamin Netanjahuval tárgyalt Jeruzsálemben. 

Kushner szerint a Trump-terv célja a korábbi béketervek kudarcos paradigmáinak megtörése volt. „Azért nem értek el soha semmit, mert mindkét fél azt kapta, amit akart” – jelentette ki a főtanácsadó.

„Valahányszor egy tárgyalás kudarcot vallott, Izrael több földet vett el, és a palesztinok több pénzt kaptak a nemzetközi közösségtől”.

Vasárnap a héber média arról számolt be, hogy Beni Ganz védelmi miniszter azon dolgozik, hogy további 5 ezer otthont sikerüljön megteremteni Júdea és Szamária területén. A telepesek vezetőinek állításai szerint a kormány gyakorlatilag befagyasztotta az építkezéseket a regionális fejlemények, például az Egyesült Arab Emírségekkel kötött normalizációs megállapodás miatt.

Az Emírségekkel kötött megállapodás érdekében Netanjahu beleegyezett abba, hogy felfüggessze a Ciszjordánia nagy részének elcsatolására vonatkozó kormányzati szándékokat, amelyek a Trump-féle tervből indultak ki. A miniszterelnök azonban ígéretet tett arra, hogy a kompromisszum ideiglenes, és nem kerül le napirendjéről a jogkiterjesztés.

Netanjahu 2019. szeptember 10-én, a jogkiterjesztés tervének bemutatásakor

Kushner a szerdai telefonos tájékoztatón azt is elmondta, hogy képes meggyőzni az izraeli kormányt, hogy mutassa be a ciszjordániai területek térképét, melyről Jeruzsálem hajlandó lenne tárgyalni.

„Az első találkozóink alkalmával Abbász palesztin elnök azt mondta, ha sikerül rávennem az izraelieket, hogy állapodjunk meg a konkrét területekről, akkor a többi már menni fog. Ennél jobbat sikerült elérni: megállapodtunk Izraellel egy palesztin állam jövőbeni térképéről”

– mondta Kushner, és ugyan Netanjahu nem nevezné államnak a tervben meghatározott területet, egyértelmű, hogy a Trump kormány annak tekintené.

A palesztinok Ciszjordániát egy jövőbeni független állam szívének tekintik, Kelet-Jeruzsálemet pedig fővárosuknak. A nemzetközi közösség nagy része támogatja álláspontjukat, de Trump megfordította az Egyesült Államok külpolitikájának évtizedes gyakorlatát azzal, hogy egyértelműen Izrael mellé állt. Stratégiájának középpontjában az állt, hogy Jeruzsálemet Izrael fővárosaként ismerje el, és az amerikai nagykövetséget oda költöztesse. Bezárta Washingtonban a palesztin diplomáciai irodákat is, és csökkentette a palesztin segélyprogramok finanszírozását.

Vége a palesztin vétó korszakának?

Izrael állam megalakulása óta a palesztin vétó volt az, mely leginkább befolyásolta az arab országok és a zsidó állam kapcsolatát.