Kushner: „Izrael készen áll a békére. Ha a palesztinok is békét akarnak, itt a lehetőség”

Jared Kushner az „évszázad béketervének” szellemi atyja, valamint Robert O’Brian, a Trump-adminisztráció biztonságpolitikai tanácsadója Benjamin Netanjahuval tárgyalt Jeruzsálemben. 

A jeruzsálemi tárgyalás néhány héttel azután történt, hogy bejelentették: történelmi békekötésre került sor a zsidó állam és az Egyesült Arab Emírségek között.

A megbeszélést követően Benjamin Netanjahu, valamint O’Brian és Kushner nyilatkozatokat olvastak fel a sajtó számára – írja az Arutz7.

„Hosszú éveken keresztül a palesztinok megvétózták azt, hogy béke köttessen Izrael és az arab világ között. Ha rájuk kellene várnunk, akkor ez a várakozás örökké tartana”

– jelentette ki Netanjahu.

Az izraeli miniszterelnök beszédében azt állította, hogy jelenleg is több titkos tárgyalás folyik arab államokkal, és már többen is „sorban állnak”.

Robert O’Brian elmondta, hogy a megegyezés az elmúlt negyed évszázad legnagyobb előrelépését jelenti azzal kapcsolatban, hogy béke legyen a régióban. A biztonságpolitikai tanácsadó szerint Izrael innovációja és kreativitása az Emírségek pénzügyi központjaival kombinálva hihetetlenül nagy potenciállal rendelkezik.

„Ma új korszak kezdődik el. Holnap felszállunk az El Al repülőgépével a Ben Gurion reptérről és Abu Dabi nemzetközi repülőterén fogunk landolni. Ez lesz az első izraeli utasszállító gép, amely leszállhat ott”

– mondta O’Brian.

A biztonságpolitikai tanácsadó megismételte a Trump-adminisztráció nézetét, amely szerint a ciszjordániai zsidó telepek nem ütköznek a nemzetközi jogba.

Jared Kushner az amerikai elnök veje és az adminisztráció közel-keleti főtárgyalója kiemelte, milyen hosszú út vezetett a történelmi áttöréshez, és kijelentette, hogy Trump új forgatókönyvet írt a Közel-Kelet számára.

„Az év elején, január 28-án nyilvánosságra hoztuk Trump elnök béke vízióját, ami egy pragmatikus és realisztikus mintával szolgál arra nézve, hogyan lehet béke a régióban. A tényeken alapszik és megmutatja, hogy az Egyesült Államok megérti Izrael biztonsági szükségleteit”

– jelentette ki Kushner.

Az Egyesült Államok közel-keleti békekonferenciát tervez a jövő hónapra

A tervek szerint a békekonferencia számos öböl-menti arab ország bevonásával zajlana. Az amerikai kormányzat azon dolgozik, hogy Izrael mellett olyan országok részvételét biztosítsa, mint Bahrein, Omán, Marokkó, Szudán és Csád.