Az Egyesült Államok közel-keleti békekonferenciát tervez a jövő hónapra

A tervek szerint a békekonferencia számos öböl-menti arab ország bevonásával zajlana. Az amerikai kormányzat azon dolgozik, hogy Izrael mellett olyan országok részvételét biztosítsa, mint Bahrein, Omán, Marokkó, Szudán és Csád.

A nemrég bejelentett, Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közötti békemegállapodást, Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint számos hasonló egyezmény fogja követni – írja az Arutz7 izraeli hírportál.

Egyesült Arab Emírségekbeli diplomáciai források szerint Mike Pompeo, amerikai külügyminiszter ötnapos közel-keleti útja során, melynek első állomása Jeruzsálem volt, átfogó békekonferenciát igyekszik tető alá hozni.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Jeruzsálemben

A tervek szerint a tanácskozást az egyik öböl-menti királyságban rendeznék meg, ám arra olyan országok, mint Szaúdi-Arábia, illetve az Izraellel békében élő Egyiptom és Jordánia még nem jelezték részvételi szándékukat.

Az emírségi diplomáciai forrásoktól származó információ arra is következtetni enged, hogy Pompeo izraeli tartózkodása során igyekezett a palesztinokat is a konferencián való részvételre buzdítani, olyannyira, hogy az amerikai külügyminiszter kész volt Mahmúd Abbász palesztin elnököt a Palesztin Hatóság ramallahi központjában meglátogatni.

Abbász és a palesztin vezetés azonban elutasította a meghívást, és azt az üzenetet küldte az amerikai diplomáciai vezetőnek, hogy „nem szívesen látott vendég Ramallahban”.

„A palesztin álláspont rendkívül lesújtó. Adott a lehetőség ugyanis, hogy csökkenjen a feszültség a felek között azáltal, hogy egy, a térséget érintő békekonferenciára hívják a palesztin vezetést, azonban azt visszakézből utasították el”

– panaszkodott egy, a neve elhallgatását kérő emírségekbeli diplomata, aki hozzátette, „a palesztinoknak lassan szembesülniük kell azzal a ténnyel, hogy a békefolyamat kereke fordulni látszik, és a normalizációs folyamat végbemegy, velük vagy nélkülük”.

Pompeo Izraelben: az Emírségek is kap fejlett fegyvereket

Jeruzsálem és Abu Dzabi megállapodása óta kérdés, kaphat-e az arab ország F-35-ös vadászbombázót. Most úgy tűnik, igen.