Abbász hallani sem akar béketárgyalásokról

A palesztinok nem fogadják el, hogy az Egyesült Államok legyen az egyedüli közvetítő a közel-keleti békefolyamatban – jelentette ki Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke csütörtökön Rámalláhban.

A palesztin vezető távkapcsolással szólalt fel a palesztin ellenállási mozgalom vezetőnek bejrúti konferenciáján.

„Sosem fogunk tárgyalóasztalhoz ülni, hogy megvitassuk Donald Trump amerikai elnök béketervét, amely a palesztin kérdés felszámolását célozza”

— hangoztatta Abbász. Mint mondta, a palesztinok csakis az ENSZ égisze alatt tartott nemzetközi békekonferencián hajlandóak részt venni, amelynek el kell vezetnie oda, hogy végrehajtsák a világszervezet Biztonsági Tanácsának a palesztinok elidegeníthetetlen jogaival kapcsolatos határozatait.

A palesztin vezető kijelentette, hogy ellen fog állni Izrael annexiós törekvéseinek a Jordán folyó völgyében, ahogy azt Trump terve tartalmazza.

„Csakis a palesztinok tudják megállítani ezt a veszélyes tervet, mert ők a tulajdonosai saját földjüknek”

— emelte ki Abbász.

Iszmáil Haníje, a Gázai övezetet irányító Hamász radikális szervezet vezetője korábban arról beszélt, hogy a bejrúti tanácskozás célja egy közös stratégia kidolgozása „az izraeli-amerikai tervek” ellenében. Haníje szerint

a palesztinok elutasítják az Izrael és az arab országok közötti kapcsolatok normalizálását.

Libanon területén 12 palesztin menekülttábor található, amelyeket az 1948-as háborút követően hoztak létre. Ezekben jelenleg mintegy 450 ezren élnek.

Az Egyesült Államok közel-keleti békekonferenciát tervez a jövő hónapra

A tervek szerint a békekonferencia számos öböl-menti arab ország bevonásával zajlana. Az amerikai kormányzat azon dolgozik, hogy Izrael mellett olyan országok részvételét biztosítsa, mint Bahrein, Omán, Marokkó, Szudán és Csád.