Az EU üdvözölte Izrael és az Emírségek békekötését

Az Európai Bizottság, valamint az EU külpolitikai főképviselője is üdvözölte a történelmi megállapodást a zsidó állam és az Egyesült Arab Emírségek között. 

Mindkét ország számára előnyökkel jár, és előmozdítja a közel-keleti stabilitást – így reagált Nabila Massrali, az uniós bizottság illetékes szóvivője arra, hogy csütörtökön bejelentették az Izrael és az Emírségek közötti kapcsolatok normalizálásáról szóló megállapodást.

A szóvivő kiemelte, mindkét ország az Európai Unió partnere. Mint Massrali mondta:

a palesztin-izraeli rendezés témakörében az EU továbbra is elkötelezett a két államon alapuló megoldás mellett, és készen áll arra, hogy segítse a két fél közötti tárgyalások újrakezdését.

Reagált Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is. Twitter-üzenetében szintén üdvözölte a megállapodást. Mint a közösség első számú diplomatája írta:

„Izrael és az Egyesült Arab Emírségek egyaránt fontos partnerei az Európai Uniónak. Kétoldalú kapcsolataik normalizálása mindkét ország számára előnyös lesz, és alapvető lépés a régió egészének stabilizálása szempontjából”

Borrell szerint „Pozitív lépés Izrael azon elkötelezettsége, hogy felfüggeszti a megszállt palesztin terület [Júdea és Szamária] egyoldalú annektálására irányuló terveit.”

Az Egyesült Arab Emírségek nemzeti színeit vetítették a tel-avivi városháza homlokzatára, miután amerikai közvetítéssel békemegállapodást kötött Izrael és az arab ország. Fotó: MTI/AP/Oded Balilty

Az uniós diplomácia vezetője szintén reményét fejezte ki, hogy a már korábban elfogadott alapelvek alapján hamarosan folytatódhatnak a két államon alapuló megoldásról szóló tárgyalások.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön jelentette be, hogy az Egyesült Államok két „nagyszerű barátja” között történelmi békemegállapodás született, amelynek értelmében Izrael és az Egyesült Arab Emírségek diplomáciai kapcsolatot létesít egymással.

Jordánia és Egyiptom után az Egyesült Arab Emírségek a harmadik arab állam, amely diplomáciai kapcsolatot teremt Izraellel. A viszony normalizálásával egyidejűleg Izrael felfüggeszti a ciszjordániai vitatott területek bekebelezését.

Iráni elnök: súlyos hiba Izrael és az Emírségek békemegállapodása

Haszan Róháni Izraelt az iszlám világ ellenségének, Abu-Dzabi lépését pedig árulásnak bélyegezte.