Lepattantak a palesztinok az Arab Ligáról

Több órás vita után sem sikerült egyezségre jutnia az Arab Liga tagjainak arról a palesztin javaslatról, amely elítélné az Izrael és az Emírségek között létrejött megállapodást – írja palesztin lapinformációk alapján a The Times of Israel.

Az Arab Liga leszavazta azt a palesztin előterjesztést, amely elítéli a kétoldalú kapcsolatok normalizálásról szóló megállapodást Izrael és az Emírségek között – írja a lap palesztin forrásokra hivatkozva.

„Egy háromórás vita után néhány arab ország visszautasította, hogy a nyilatkozat a következőket tartalmazza: az Emírségek elítélése az arab ügy cserbenhagyása miatt. Továbbá kihúztak egy olyan részt, amely az Emírségek, az Egyesült Államok és Izrael között létrejött háromoldalú megállapodást tárgyalta”

– mondta a Ma’an palesztin hírügynökségnek Muhannad Aklouk, a Palesztinai Hatóság állandó képviselője az Arab Ligában.

Live: Emergency Arab League Summit convenes in Mecca

Watch a live stream of the emergency Arab League Summit. Called for by Saudi Arabia’s King Salman bin Abdulaziz, the summit addresses Iran’s recent aggressio…

Az Arab Liga egy másik tisztségviselője, Hussam Zaki is megerősítette, hogy nem ment át a szavazáson a Palesztinai Hatóság határozati javaslata.

Az Arab Liga mai rendes ülésén az „egyetértés hiánya” volt jellemző a palesztin üggyel kapcsolatban – mondta a tisztviselő zárónyilatkozatában.

„Természetesen komoly és átfogó vita volt erről a kérdésről, de az nem vezetett megállapodáshoz a palesztin határozati javaslatról”

– mondta Zaki.

„Számos módosítást, kiegészítést ajánlottak, majd ellen-módosításokat, és eljutottunk egy olyan pontig, ahol a palesztinok követelései már nem valósulnak meg, ezért a palesztinok inkább úgy voltak vele, hogy inkább ne menjen át így a javaslat, mintsem hogy úgy szavazzanak arról, ahogy az már számukra nem megfelelő”

– fogalmazott az Arab Liga illetékese.

Bahrein következik: vége az Izrael-ellenes egységfrontnak az arab világban

Az, hogy az iráni agresszió elleni küzdelmet Izrael vezeti, természetes szövetségessé teheti őt a Teherántól legalább annyira rettegő arab államok számára.