Lepattantak a palesztinok az Arab Ligáról

Több órás vita után sem sikerült egyezségre jutnia az Arab Liga tagjainak arról a palesztin javaslatról, amely elítélné az Izrael és az Emírségek között létrejött megállapodást – írja palesztin lapinformációk alapján a The Times of Israel.

Az Arab Liga leszavazta azt a palesztin előterjesztést, amely elítéli a kétoldalú kapcsolatok normalizálásról szóló megállapodást Izrael és az Emírségek között – írja a lap palesztin forrásokra hivatkozva.

„Egy háromórás vita után néhány arab ország visszautasította, hogy a nyilatkozat a következőket tartalmazza: az Emírségek elítélése az arab ügy cserbenhagyása miatt. Továbbá kihúztak egy olyan részt, amely az Emírségek, az Egyesült Államok és Izrael között létrejött háromoldalú megállapodást tárgyalta”

– mondta a Ma’an palesztin hírügynökségnek Muhannad Aklouk, a Palesztinai Hatóság állandó képviselője az Arab Ligában.

Az Arab Liga egy másik tisztségviselője, Hussam Zaki is megerősítette, hogy nem ment át a szavazáson a Palesztinai Hatóság határozati javaslata.

Az Arab Liga mai rendes ülésén az „egyetértés hiánya” volt jellemző a palesztin üggyel kapcsolatban – mondta a tisztviselő zárónyilatkozatában.

„Természetesen komoly és átfogó vita volt erről a kérdésről, de az nem vezetett megállapodáshoz a palesztin határozati javaslatról”

– mondta Zaki.

„Számos módosítást, kiegészítést ajánlottak, majd ellen-módosításokat, és eljutottunk egy olyan pontig, ahol a palesztinok követelései már nem valósulnak meg, ezért a palesztinok inkább úgy voltak vele, hogy inkább ne menjen át így a javaslat, mintsem hogy úgy szavazzanak arról, ahogy az már számukra nem megfelelő”

– fogalmazott az Arab Liga illetékese.

Bahrein következik: vége az Izrael-ellenes egységfrontnak az arab világban

Az, hogy az iráni agresszió elleni küzdelmet Izrael vezeti, természetes szövetségessé teheti őt a Teherántól legalább annyira rettegő arab államok számára.