Megvan a béke Izrael és Bahrein között

Az Egyesült Arab Emírségek példáját követve Bahrein is megállapodott Izraellel a kapcsolatok normalizálásáról – jelentette be az amerikai elnök. Sajtóhírek szerint Omán lesz a következő, Izraellel békülő állam.

Donald Trump mikroblogján közölte, hogy Izrael és Bahrein a teljes körű diplomáciai kapcsolatok létesítéséről egyezett meg, és közzétette az erről szóló közös nyilatkozatot is.

„Újabb történelmi áttörés történt ma” — írta Trump.

A közleményből kiderül, hogy ez a megállapodás is az amerikai elnök közreműködésével született meg. „Donald J. Trump elnök, őfelsége Hamad bin Ísza Szalmán Ál Halífa, a Bahreini Királyság uralkodója és Benjámin Netanjahu, Izrael kormányfője ma megbeszélést folytatott és megegyezett a teljes körű diplomáciai kapcsolatok létrehozásában Izrael és a Bahreini Királyság között” — olvasható a Twitteren megjelent szövegben.

A közleményben kiemelték azt is, hogy az egyezmény „történelmi áttörés a közel-keleti béke szempontjából”.

Kiderült az is, hogy Bahrein elfogadta a meghívást az Egyesült Arab Emírségek és Izrael közötti történelmi megállapodás hivatalos aláírásának ceremóniájára, amely kedden lesz a Fehér Házban.

A megállapodás tényét Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök is megerősítette.

Mint ahogyan arról a Neokohn korábban beszámolt, sajtóértesülések szerint a Moszad vezetői komoly megbeszéléseket folytattak a bahreini vezetéssel, és számítani lehetett arra, hogy a két állam még szeptember folyamán megállapodik a diplomáciai kapcsolatfelvételben.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök nyilatkozik az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közötti közvetlen légi járatok létesítéséről. Fotó: MTI/EPA/Izrael pool/Emil Salman

Joszi Cohen, a Moszad vezetője nemrég találkozott az Arab-öböl menti ország miniszterelnökével, Halifa bin Szalman al-Halifával, értesülések szerint a békéért cserébe Izrael hozzájárulna, hogy Bahrein fejlett fegyvereket vásárolhasson az Egyesült Államoktól, ahogy ezt tette az Emírségek esetében.

A jelek egyértelműen a két ország közti normalizálódási folyamatra utaltak, ami azért történelmi, mert az arab országok eddig ragaszkodtak ahhoz, hogy csak akkor ismerik el a zsidó államot, ha előbb létrejön az izraeli-palesztin békemegállapodás.

A hetekben Bahrein engedélyt adott arra, hogy minden Izrael és az Emírségek közti repülőjárat használhassa légterét, miután hasonló lépést tett az Arab-öböl legnagyobb és legbefolyásosabb országa, Szaúd-Arábia is.

Donald Trump egyébként a héten utalt arra, hogy két további arab ország is diplomáciai kapcsolatot létesíthet a zsidó állammal. Amerikai sajtójelentések szerint Bahrein után Omán lehet a következő állam.

Bahrein lesz a következő állam, amellyel Izrael békét köt?

A The Jerusalem Post értesülései szerint az amerikai elnök még ma bejelentheti a történelmi megállapodást arról, hogy Izrael és Bahrein normalizálja a kapcsolatait.