Bahrein lesz a következő állam, amellyel Izrael békét köt?

Hamarosan újabb ország követheti az Egyesült Arab Emírségek példáját — jelentette ki Donald Trump. A The Jerusalem Post értesülései szerint az amerikai elnök még ma bejelentheti a történelmi megállapodást arról, hogy Izrael és Bahrein normalizálja a kapcsolatait.

Szalman bin Hamad al-Halifa bahreini koronaherceg az izraeli angol nyelvű lap értesülései szerint kedden érkezik majd a washingtoni Fehér Házban tartandó ceremóniára, ahol az emírségi és az izraeli vezetők hivatalosan is felveszik a két ország közötti diplomáciai kapcsolatot.

„Hallani fognak arról, hogy más országok is eljönnek viszonylag rövid időn belül, és meglehet a béke a Közel-Keleten — jelentette ki Trump újságírók előtt a Fehér Házban.

Azt azonban nem árulta el, hogy pontosan mely országok csatlakozhatnak a béketeremtéshez, de reményét fejezte ki, hogy végső soron Szaúd-Arábia is így tesz majd.

„A jövő héten a Fehér Házban tartjuk majd az aláírást az Egyesült Arab Emírségek és Izrael között, de más ország is ott lehet. Elmondhatom önöknek, hogy sorban állnak azok az országok, amelyek benne akarnak lenni” — fogalmazott az elnök.

Donald Trump amerikai elnök a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2020. augusztus 13-án jelentette be, hogy Izrael és az Egyesült Arab Emírségek békemegállapodást köt. Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik

Mint mondta:

„Végső soron több ország is el fog jönni. Nagyok is. Beszéltem a szaúdi királlyal, vagyis beszélünk. Éppen elkezdtük a párbeszédet. Ők is el fognak jönni”.

Szaúd-Arábia washingtoni nagykövetsége egyelőre nem reagált az elnök bejelentésére.

A Trump által megbízott tárgyalók más Arab-öbölben fekvő országokat, köztük Bahreint és Ománt is megpróbálták rábírni arra, hogy normalizálják a kapcsolataikat Izraellel. A Neokohn korábban már írt arról, hogy a Moszad vezetői megbeszéléseket folytatnak a bahreini illetékesekkel.

Trump úgy vélte, hogy a palesztinok, akik nehezéményezik az elnök közel-keleti békekezdeményezését, végül majd visszatérnek a párbeszédhez, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok megfontolná a palesztinoknak folyósított segélyek befagyasztásának a feloldását, ha egyezségre lehetne jutni velük.

Bahrein egyébként azon országok közé tartozott, amelyek segítségért fordultak Izraelhez a koronavírus elleni küzdelemben.

2019-ben pedig a Fehér Ház szervezésében Bahreinben tartották a Békét a prosperitásért nevű konferenciát, amelyen több izraeli vezető is részt vett.

Hamarosan kóser étel is elérhető lesz az Emírségek szállodáiban

A világ legnagyobb kósersági minősítő szervezete, az amerikai székhelyű Orthodox Union fogja koordinálni az emírségi szállodák kóser élelmiszer ellátását.