Sosem látott alijahullám várható Izraelben?

Az egészségügyi világhelyzet és az ezzel párhuzamosan tapasztalható zsidóellenesség új típusú bevándorlást generálhat Izraelben — véli egy cionista szakértő.

Sam Minskoff klinikai pszichológus és bevándorlási tanácsadó rádióműsorából szemlézett az Arutz Sheva. Minskoff, aki az Egyesült Államokból vándorolt be Izaelbe 26 évvel ezelőtt, több érdekességre is felhívta a figyelmet.

A koronavírus okozta világjárvány és az antiszemitizmus csak olaj a tűzre a diaszpórában élő zsidóság számára, és eddig nem tapasztalt bevándorlási hullámot indíthat el

— vélte Minskoff.

A szakértő szerint a pandémia és az ezt kísérő vádaskodások a zsidóság ellen, illetve összeesküvés-elméletek és erőszakos támadások „fel kell hogy ébresszék” a diaszpóra zsidóságát. „Mielőtt bezárulnának a kapuk, el kell kezdeni a bevándorlási folyamatot” — sürgetett.

A Tórában olvasható példák alapján megállapítható: egy pestis-szerű pandémiát általában egy áldás, majd egy üldözési hullám követ a zsidóság történelmében. Mindez sok zsidót késztethet ébredésre, és arra, hogy felfedezze magának valódi hazáját, Izraelt.

— mondta a rádióműsorban Minskoff, aki számos elrettentő példával illusztrálta a világban tapasztalható társadalmi bizonytalanságot és zsidóellenességet. Feltűnően sok esetet idézett Amerikából, szülőhazájából is ezzel is mintegy üzenve az ottani hallgatóknak, hogy számít az amerikai alijára.

Már Bibliát is égetnek a portlandi zavargásokon

Eddig szövetségi épületeket, üzleteket, vagy akár rendőröket is megtámadtak az amerikai városban a tüntetők, akik a mostani hétvégére új célpontot találtak: a Bibliát.

A pár héttel ezelőtti amerikai tüntetés-sorozatra utalva megjegyezte, hogy Izraelben olyan nem fordulhat elő, hogy „megvonjuk a költségeket a rendőrségünktől, vagy visszatartjuk a támogatásainkat azoktól a szervektől, amelyek a mi biztonságunkért felelnek.”

„Sok jel mutatja, hogy előbb-utóbb az ajtó be fog zárulni az alijázók előtt, és célszerű minél hamarabb tenni az ügymenet elindításáért. Van egyfaja sürgtő helyzet.”

— intézte felhívását a hallgatósága felé Minskoff.

Nemrég a Neokohn is beszámolt arról, hogy az utóbbi időben jelentősen megugrott a bevándorlók száma Izraelben. A Zsidó Ügynökség, a Szochnut a Knesszetnek benyújtott jelentése alapján az elkövetkező három évben mintegy 250 ezer új bevándorlót prognosztizált.

Akkor a felmérésben elsősorban a koronavírust nevezték meg a bevándorlás fő motivációjaként, de a növekvő antiszemitizmus, a rokonokhoz való közelség és a fejlett izraeli egészségügy is ott szerepelt az indokok között.

Ötven új alijázó volt kitéve a koronavírus-fertőzésnek a repülön

Csak a megérkezés után derült ki, hogy az egyik utas koronavírusos volt az Észak-Amerikából érkező repülőn, amelyen 50 újonnan Izraelbe települő amerikai utazott.