Megugrott a bevándorlók száma Izraelben a koronavírus miatt

A Nefesh B’Nefesh, zsidó bevándorlással foglalkozó szervezet közlése szerint az elmúlt hónapban 25 435-en kértek telefonon információt az Izraelbe történő bevándorlásról. Összehasonlításképpen, tavaly júniusban 5 349 ilyen jellegű hívás érkezett.

Izrael a koronavírus miatt a bevándorlás nagy fokú növekedésére számíthat az elkövetkező években, jelentős részben a koronavírus-járvány miatt. Erről két, a bevándorlás elősegítésével foglalkozó szervezet is beszámolt – írja a The Jerusalem Post.

A Zsidó Ügynökség, a Szochnut a Knesszetnek benyújtott jelentése alapján az elkövetkező három évben mintegy 250 ezer új bevándorlóra lehet majd számítani.

A Nefesh B’Nefesh szervezethez csak idén júniusban 1 350 bevándorlási kérelem érkezett, szemben a tavalyi év hasonló időszakában regisztrált 399 ilyen típusú beadvánnyal.

A Jewish Telegraphic Agency a kérelmeket elemezve arról számolt be, hogy a legtöbb igénylés Brazíliából érkezett. A dél-amerikai ország eddig is egyike volt a legtöbb bevándorlót nyújtó országoknak. Míg tavaly 750, idén 1 200 brazil zsidó család telepedett le a zsidó államban.

Bevándorlók érkeznek a Ben Gurion nemzetközi repülőtérre

A Szochnut elnöke, Jichák Herzog egy, a diaszpóra zsidó vezetőivel tartott videókonferencián megjegyezte, hogy a bevándorlások számának növekedésében számos tényező játszik szerepet, így például Izrael kiemelkedően jó teljesítménye a koronavírus-járvány elleni védekezésben, a növekvő antiszemitizmus, a rokonokkal való közelség és a fejlett izraeli egészségügy.

Ezzel párhuzamosan Izraelben az elmúlt hónapban jelentősen megugrott a munkanélküliség.

„Ez egy történelmi lehetőség, melyet ki kell használnunk, és a kormánynak fel kell készülnie a megnövekedett számú bevándorlók befogadására”

– mondta Herzog a Knesszet bevándorlási, befogadási és diaszpórai ügyekért felelős bizottsága előtti beszámolójában.

Ötven új alijázó volt kitéve a koronavírus-fertőzésnek a repülön

Csak a megérkezés után derült ki, hogy az egyik utas koronavírusos volt az Észak-Amerikából érkező repülőn, amelyen 50 újonnan Izraelbe települő amerikai utazott.