A koronavírus-járvány új fejezetet nyitott az antiszemitizmus történetében is

Annak ellenére, hogy a zsidó nép történelme során számos tragédiát átélt, ezek mindegyikét átvészelte úgy, hogy mára ismét saját országgal rendelkezik. Izrael a forrása az antiszemitizmus és a gyűlölet elleni harcnak – írja szerkesztőségi cikkében a The Jerusalem Post.

A koronavírus-járvány miatti korlátozások okán idén elmaradnak a holokauszt és az elesett katonák és mártírok miatti megemlékezések nemcsak Izraelben, de világszerte. A Jád Vásem és más intézmények kreatív és hatásos megoldásokkal rukkoltak elő, hogy ezekre a történelmi események és a mártírokra mégis méltó módon emlékezzünk.

Mindeközben a koronavírus-járvány új fejezetet nyitott az antiszemitizmus történetében is, a zsidók ismét sok helyütt a járvány okozói és terjesztőiként vannak megnevezve.

Sőt, az amerikai szövetségi ügyészség elmondása alapján egy fehér felsőbbrendűséget hirdető csoport egy Massachusetts államban működő zsidó idősotthon ellen készült támadást elkövetni.

A fizikai veszély mellett feltűnt a „Zoom-támadás” jelenség is, melyben antiszemita indíttatásból zavarnak meg Zoom megbeszéléseket. Az egyik ilyen esetben, a The Verge nevű lap beszámolója szerint, egy asszony nagybátyja temetését kísérte figyelemmel Zoomon, amikor egy „Dögölj meg zsidó” felirat jelent meg a képernyőjén.

„A szélsőségesek minden alkalmat megragadnak gyűlöletük kinyilvánítására” – mondja Oren Segal, az antiszemitizmust monitorozó Anti-Defimation League (ADL) helyettes vezetője.

Az a tény, hogy az antiszemitizmus éppen a koronavírus-járvány idején erősödik, különösen aggasztó jelenség. Annál is inkább, mert a vírus első izraeli halálos áldozata, Arje Even, egy 88 éves, magyar származású, holokauszttúlélő volt. Azóta több idős holokauszttúlélőt is elragadott a vírus, így például Benjamin Levint, a lengyel ellenállás utolsó még elő harcosát, aki két nappal 93. születésnapja után hunyt el.

Miközben a holokausztban meggyilkolt hatmillió áldozatra, illetve a még élő, mintegy 400 ezer túlélőre emlékezünk, nem szabad megfeledkezni azokról a túlélőkről sem, akiket a koronavírus ragadott el az élők sorából.

A holokauszt mártírjainak emléknapján megrendezésre került ünnepséget a Jád Vásem honlapján, illetve a Youtube-on és a Facebookon is figyelemmel lehetett követni hétfő este. A „Szolidaritás a széteső világban” címmel megrendezett esemény hat megragadó és tragikus történetet mutatott be, melyet Izrael állam főrabbijainak imája követett.

Ezrek helyeztek el virtuális emléktáblát az Élet Menete szervezet honlapján, amely a szokásos évi emlékmenetet kénytelen volt lemondani, erre a szervezet 32 éves fennállása alatt még nem volt példa.

„A gyűlelet és a technológia együttműködése a legnagyobb veszélyt hordozza a világon” – mondta egykor Simon Wiesenthal. „A technológia gyűlölet nélkül áldás lehet, gyűlölettel azonban pusztítás.”

Wiesenthal szavai a jelenlegi helyzetben ismét különös aktualitást nyernek. Ezért annak dacára, hogy most, a koronavírus miatt, nem tudunk együttesen megemlékezni, mégis mindennél fontosabb, hogy együtt valljuk továbbra is: „Soha többé!” – írja szerkesztőségi cikkében a The Jerusalem Post.

Mint megírtuk, idén főként a közösségi médiában, a Facebook élő közvetítéseiben, és csak nagyon kevés ember részvételével rendezik meg az izraeli holokauszt-nap (Jom haSoá) alkalmából tartott megemlékezéseket, melyekről éppen a túlélők fognak hiányozni, akik a fertőzés elkerülése végett hetek óta otthonaikban, karanténban élnek.

Kedd reggel Izraelben 10 órakor országszerte 2 percre megszólalnak a szirénák az áldozatok emlékére.

A szirénák után koszorúzással folytatódik az emléknap a Jad Vasemben, melyet a múzeum Facebook oldalán élőben közvetítenek majd. A záró ceremóniára 16:30-kor, a Haifa melletti Lochamei Hageta’ot kibucban kerül sor. Az eseményt az izraeli 11-es csatorna élőben közvetíti.

Statisztikák szerint Izraelben 189 500 holokauszt-túlélő él napjainkban. Közülük mintegy 31 ezer 90 év feletti, míg több mint 800 betöltötte 100. életévét. A túlélők átlagéletkora 83,9 év.

Idén online megemlékezéseket tartanak Izraelben a holokauszt emléknapján

Ma este veszi kezdetét Izraelben a holokauszt-emléknap, melyen a náci üldözés hat millió zsidó áldozatának állít emléket.