Izraelben is utcára vonultak a Floyd-gyilkosság miatt

A tüntetők párhuzamot vontak az amerikai és az izraeli helyzet között.

Megközelítőleg 200 fő vonult kedd este az Egyesült Államok egykori nagykövetsége elé Tel-Avivban, hogy George Floyd meggyilkolása ellen emeljenek hangot. A férfi május 25-én veszítette életét Minneapolisban, amikor egy rendőrtiszt intézkedés közben perceken át a nyakára térdelt.

Az izraeli tüntetők – köztük etióp zsidók, afroamerikai bevándorlók – nagy része az izraeli helyzetet az amerikaihoz hasonlította, és a rendőri erőszak áldozatainak neveit is felolvasták. 

„Igazság nélkül nincs béke” kiabálták a demonstráción a The Times of Israel beszámolója szerint.

A tüntetők egyúttal felidézték annak Solomon Tekah-nak az esetét, aki tavaly veszítette életét a zsidó államban. Az etióp-izraeli tinédzsert egy szolgálaton kívül lévő rendőrtiszt lőtte le. Megemlékeztek Iyad Halakról is, akivel szintén rendőrök végeztek múlt hét szombaton. A későbbi részletek fényében kiderült: az intézkedő rendőrök tévesen mérték fel a 32 éves autista férfi szándékait. Az ügyben Beni Ganz védelmi miniszter is megszólalt és bocsánatot kért.

„Azt akarom, hogy figyeljétek meg, milyen kiba***tt hosszú azoknak a listája, akiknek neveit felolvassuk” kiabálta megafonnal a kezében Gavriel Chichester szervező, aki amúgy Washingtonból származik.

A közismert Black Lives Matter szlogent a tömeggel együtt szinte sírásba torkollóan ordította.

Black Lives Matter rally in Tel Aviv

Black Lives Matter rally in Tel Aviv

Izraelben rendszeres közéleti viták tárgya az a társadalmi feszültség, amit az etióp származású zsidók ügye jelent. A Ynetnews emlékeztet: Etiópiából az 1970-es években érkeztek elsőként nagy létszámban Izraelbe, ahol a közösség tagjai ma a lakosság közel 2 százalékát teszik ki. Sokan közülük úgy érzik, hogy bőrszínük miatt máig hátrányos megkülönböztetés éri őket a hétköznapok során.

Pnina Tamano-Shata lesz Izrael első etiópiai születésű minisztere

Pnina Tamano-Shatát lehet az első etiópiai születésű izraeli miniszter, miután csütörtökön Beni Ganz, a Kék és Fehér párt vezetője őt jelölte az alijáért és integrációért felelős minisztérium élére.